14-06-2006 г. Много производители отглеждат като втора култура късен пипер от дребноплодните сортове - Шипка бяла, Шипка джулюнска, Румънска шипка, Чорбаджийски и други, главно за производството на туршии. При засяване на семената за производството на разсад между 20 и 30 април той е готов за изнасяне на постоянно място между 15 и 25 юни. За да се запази по-добре кореновата система, което обуславя и по-бързото прихващане на засадените растения, един ден преди изнасянето на разсада парниците се поливат изобилно с вода. Разсадът се изнася внимателно, като се отстраняват слабите и недоразвити растения, а на останалите се подрязват с нож всички по-дълги коренчета. Това предизвиква по-бързо да се развият нови, по-многобройни корени, което спомага по-лесно да се вкоренят и по-добре да се развият растенията. След това разсадът се нарежда в касетки или в кошници, засенчва се и се извозва до градината. Мястото се подготвя предварително, като се набраздява на разстояние 60 см. Напречно, в зависимост от изравнеността на площта, през 10-30 м се прокарват напоителните вади. Пиперът се засажда със садило на разстояние 15 см, по едно растение. Може да се отглежда и на двуредни ленти, широки 40 см, а между тях се оставят бразди за напояване, широки 60 см. Растенията се засаждат по двата ръба на лентата на разстояние 20 см. След засаждането се полива с течаща вода. Тъй като през юни слънцето е силно, за да се прихванат по-добре растенията от дребноплодните пипери, необходимо е засаждането да се извърши през по-късните следобедни часове. Ако се използва непикиран разсад, засаждането се извършва с разсадосадачна машина. Тя засаждя пипера на равна или лехобраздова повърхност (на равна при разстояния 60х15 см). След засаждането на мястото на пропадналите растения се засаждат нови. Най-добре е подсаждането да се прави през втората половина на деня, в по-късните часове. Пиперът се подхранва неколкократно. Първото подхранване се прави при засаждането на пикирания разсад и при първото окопаване - на непикирания. Второто подхранване се извършва при образуването на първите завръзи - комбинирано с минерални и органични торове - говежди тор с прибавка на суперфосфат (1-3 на сто) или като се редуват минерални и органични торове. Късният пипер се полива внимателно, защото ако прекомерно се навлажни почвата, растенията пожълтяват, цветовете окапват и растежът се преустановява. С напредването на растежа и развитието нуждата от вода се повишава. Докато започне плододаването, се полива по-рядко (през 8-10 дни), а през топлите летни месеци - по-често (през 3-6 дни). Наесен броят на поливките намалява. Първото окопаване се извършва след втората поливка. При браздовия и ленточния начин на отглеждане в поливните бразди се окопава с конна окопвачка или с тракторен култиватор след всяко поливане. Ръчно се окопава 1-2 пъти около растенията и вътре в лентите. Плодовете на дребноплодния пипер се берат в технологична зрялост. Беритбите продължават докато паднат сланите. Преди първата слана се обират всички плодове. Oт в. Фермер