Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.06.2006 г.

Разсадете дребноплодния пипер

14-06-2006 г. Много производители отглеждат като втора култура късен пипер от дребноплодните сортове - Шипка бяла, Шипка джулюнска, Румънска шипка, Чорбаджийски и други, главно за производството на туршии. При засяване на семената за производството на разсад между 20 и 30 април той е готов за изнасяне на постоянно място между 15 и 25 юни. За да се запази по-добре кореновата система, което обуславя и по-бързото прихващане на засадените растения, един ден преди изнасянето на разсада парниците се поливат изобилно с вода. Разсадът се изнася внимателно, като се отстраняват слабите и недоразвити растения, а на останалите се подрязват с нож всички по-дълги коренчета. Това предизвиква по-бързо да се развият нови, по-многобройни корени, което спомага по-лесно да се вкоренят и по-добре да се развият растенията. След това разсадът се нарежда в касетки или в кошници, засенчва се и се извозва до градината. Мястото се подготвя предварително, като се набраздява на разстояние 60 см. Напречно, в зависимост от изравнеността на площта, през 10-30 м се прокарват напоителните вади. Пиперът се засажда със садило на разстояние 15 см, по едно растение. Може да се отглежда и на двуредни ленти, широки 40 см, а между тях се оставят бразди за напояване, широки 60 см. Растенията се засаждат по двата ръба на лентата на разстояние 20 см. След засаждането се полива с течаща вода. Тъй като през юни слънцето е силно, за да се прихванат по-добре растенията от дребноплодните пипери, необходимо е засаждането да се извърши през по-късните следобедни часове. Ако се използва непикиран разсад, засаждането се извършва с разсадосадачна машина. Тя засаждя пипера на равна или лехобраздова повърхност (на равна при разстояния 60х15 см). След засаждането на мястото на пропадналите растения се засаждат нови. Най-добре е подсаждането да се прави през втората половина на деня, в по-късните часове. Пиперът се подхранва неколкократно. Първото подхранване се прави при засаждането на пикирания разсад и при първото окопаване - на непикирания. Второто подхранване се извършва при образуването на първите завръзи - комбинирано с минерални и органични торове - говежди тор с прибавка на суперфосфат (1-3 на сто) или като се редуват минерални и органични торове. Късният пипер се полива внимателно, защото ако прекомерно се навлажни почвата, растенията пожълтяват, цветовете окапват и растежът се преустановява. С напредването на растежа и развитието нуждата от вода се повишава. Докато започне плододаването, се полива по-рядко (през 8-10 дни), а през топлите летни месеци - по-често (през 3-6 дни). Наесен броят на поливките намалява. Първото окопаване се извършва след втората поливка. При браздовия и ленточния начин на отглеждане в поливните бразди се окопава с конна окопвачка или с тракторен култиватор след всяко поливане. Ръчно се окопава 1-2 пъти около растенията и вътре в лентите. Плодовете на дребноплодния пипер се берат в технологична зрялост. Беритбите продължават докато паднат сланите. Преди първата слана се обират всички плодове. Oт в. Фермер

Разсадете дребноплодния пипер
18594
 

Последни материали
Виж
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Свързани материали
Виж
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини