Европейският комисар по земеделие и храни Кристоф Хансен, германският федерален министър на храните и селското стопанство Джем Йоздемир и кметът на Берлин Кай Вегнер откриха официално българския щанд на най-голямото международно изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство „Зелена седмица 2025“, което се провежда в столицата на Германия, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в министерството на земеделието и храните. Тримата бяха посрещнати от българската делегация, водена от заместник-министрите на земеделието и храните д-р Лозана Василева и доц. д-р Деян Стратев.
Йоздемир приветства българските представители и отбеляза важността на културния и кулинарен обмен между държавите. Вегнер сподели впечатленията си от българската кухня, като наблегна на традиционната ни баница, която му направи особено силно впечатление. Хансен отправи специални поздравления за цялостната организация на участието на България и изрази възхищението си от качеството и разнообразието на представените продукти. Официалните гости дадоха висока оценка на представените български млечни и месни продукти, вина, етерични масла, мед и биопродукти.
България е световноизвестна с етеричните си масла и най-вече розовото масло, като сме на първо място по производство на лавандула, изтъкна Василева. Тя отбеляза увеличението на производителите, които участват в изложението и представят широка гама български традиционни продукти. „Миналата година те бяха 11, тази са 14 и се надяваме занапред да разширяваме представянето на страната ни пред посетителите на това престижно международно изложение“, сподели заместник-министърът.
И тази година изложението предоставя възможност на българските производители да представят своите стоки на хиляди посетители от 60 страни, създавайки контакти и възможности за международно разширяване на пазара. България участва за 34-ти път в това престижно събитие, което събира водещи производители от цял свят в областта на хранително-вкусовата промишленост. Страната ни тази година представя разнообразие от консервирани плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, кисело мляко, биволско сирене, кашкавал, суджук, рибни продукти, ядки, вина, биологични напитки и др. в сътрудничество с водещи български асоциации и съюзи на производители в сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.
Официалното откриване на българския щанд уважиха и президентът на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, председателят на Федералната асоциация на германската хранително-вкусова промишленост д-р Кристиан фон Бьотихер и изпълнителният директор на Панаир Берлин д-р Марио Тобиас.
Днес Василева ще участва в Глобалния форум за земеделие и храни. Предвидено е участие и в седемнадесетата „Среща на върха на земеделските министри „GFFA 2025“, където министрите от над 60 държави ще дискутират теми, свързани с устойчиво производство на биомаса, ползите за устойчива биоикономика в селското стопанство и кризите в земеделието.