По време на зимните празници, между 19 и 21 декември 2024 г., Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Румъния е домакин на „Коледен панаир“, организиран с подкрепата на земеделската кооперация Caprirom Sud Muntenia. Събитието е възможност за румънските производители да популяризират своите селскостопански и хранителни продукти, получени в резултат на прилагането на европейското и националното законодателство, както и добра възможност за информиране на потребителите относно идентифицирането на продукти със специфични характеристики, дължащи се на техния произход и методи на производство.
Тези, които ще посетят панаира, ще могат да закупят специфични коледни продукти от всички региони на страната, като например: сирене, кашкавал, телемеа, сирене бурдуф, извара, свински колбаси, пушен бекон, калтабуш, шунки, домашни колбаси, лебар, домашни суджуци, пушена шунка, пушено филе, козонак, сладкиши, сиропи, конфитюри, плодови сладка, плодови сладка, спиртни напитки и др. Посетителите ще могат да закупят и продукти, признати по европейските схеми за качество (ЗГУ): Topoloveni plum magiun, Sibiu Telemea. Ще има и продукти от системата на биологичното земеделие на Румъния, като например различни видове мед и пчелни препарати от Herța Bio Apiculture, както и традиционно сертифицирани продукти: хляб и сладкиши от Boianul, произвеждани от семейство Hegbeli в тяхната ферма в село Boiu, окръг Mureș, пушени или сушени сливи от Vrancea, от производителя Ionescu Daniel от община Vizantea-Livezi, окръг Vrancea, както и млечни и месни продукти от фермата Istrate във Fundata, окръг Brasov, както и добре познатия Cozonac Domnesc от село Tocileni, окръг Botoșani.
Производителите от планинските райони ще донесат различни ястия от пъстърва, конфитюри, желета, мармалади, сокове, сиропи, zacuscă, зеленчукови яхнии, млечни продукти, както и сезонни плодове и зеленчуци от зеленчукови ферми.
Новост за гостите на панаира ще бъдат традиционните ястия, приготвени на място от Мария Спинчу, опитен готвач от Трансалпина, която ще зарадва гастрономите със сезонни ястия като боб с традиционни колбаси, саламета с традиционния царевичен хляб на баба, bulz ciobănesc (овчарска яхния), приготвена на буркан, а като изненада ще намерите специалитети като печени липи със сирене, тиква или лук, както и всички видове пити и cozonac (вид сладкиш).
За тези, които постят за Коледа, ще има и постни ястия като наденички с шушулки, печен боб и гъби zacuscă, а за тези, които нямат достатъчно време да пазаруват, ще има кошница с лакомства, съдържаща всички необходими за коледната трапеза вкусотии. За тези, които търсят подаръци за близките си, производителите са подготвили редица продукти, сред които сладкиши с натурални съставки и вегански продукти без захар, традиционни домашни сладкиши, сезонни цветя, както и декоративни и битови предмети, издълбани от дърво от народния майстор Лепадату Йордан от Бабени, окръг Вълча.
Коледният панаир в двора на MADR ще бъде отворен от четвъртък, 19 до 21 декември 2024 г., между 09:00 и 19:00 ч.