Китай оглавява списъка на световните производители на свинско месо с голяма разлика пред останалите въпреки значителното свиване на свиневъдството в страната през 2019 и 2020 г. заради разпространението на африканската чума по свинете, коментират от Американския институт за месото. Към момента производството на свинско в Китай почти се е възстановило до нивата от 2014 г.
Оценки на института сочат, че през 2024 г. там ще бъде произведено около 46% от този вид месо в света, или 56,8 млн. тона. На 2-ро и 3-то място са САЩ с 12,7 млн. тона и Испания с 4,8 млн. тона, следвани от Бразилия и Германия. Общо първите 10 страни-производителки осигуряват над 75% от количествата свинско в света.
Ако се проследи развитието на пазара за последните 10 години, се забелязват значителни разлики. Ако Испания, Бразилия и САЩ са увеличили производството на свинско съответно с 34,4%, 32,2% и 22,3%, разширявайки пазарния си дял, то в Германия и Полша е отчетен двуцифрен спад от 23,2% и 12%.