Ракия, която при варенето сме допуснали да загори, не може да се очисти напълно от лошия вкус, но пък можем да я направим за приемлива за пиене. Доверете се на практиците и използвайте течен активен въглен, защото той дава отличен резултат, когато се направи трета преварка в казана.
Дозата е 50 млилитра активен въглен или 50 грама въглища за 40 литра ракия. Течният въглен първоначално се сипва в съда само с няколко литра ракия, като после се долива и основната част. Течният въглен се разбърква и смесва добре с ракията, като може да се се остави да престои 24 часа.
Следва преварка в казана. Добре е да отделите първите 400 милилитра и ракията да тече през дъвка за ракия, ако намерите (поставя се на пътя на изтичащата ракия, за да се топи бавно).
В съда, в който събирате ракията, може да поставите черница и нарязани ябълки. Оставята да престои с тях седмица-две. Патоките от прегорена ракия не се събират. Вкусът на ракията се възстановява на повече от 90%.