Начало » Новини » Страната
27.10.2024 г.

Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи

В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи

Селскостопанската академия (ССА) традиционно отвори вратите си в петък по повод празника на земеделската наука, съобщи Българската телеграфна агенция. Част от събитието беше и изложението „Даровете на природата", представено от звената на академията.

„Нашата мисия е свързана с разрешаване на важни обществени предизвикателства като продоволствена сигурност, климатични изменения, устойчиво използване на природните ресурси и опазване на околната среда, развитие на селските райони, биоикономиката и синята икономика", посочи председателят на ССА проф. д-р Виолета Божанова. Тя обяви, че съхраняват, обновяват и обогатяват националната генетична банка от растителни и животински образци с местен и чуждестранен произход. Освен това са надежден участник и партньор в европейската програма по растителни генетични ресурси и програмата за изграждане на европейска интегрирана система на генбанките.

„Създаването на по-високодобивни, по-добре адаптирани към климатичните промени и с по-високо качество сортове е една от най-важните задачи на ССА. Неслучайно към края на 2023 г. 85% от всички издадени в Патентното ведомство сертификати за сортове растения и породи животни в България са собственост на ССА", изтъкна Божанова.

По думите ѝ експертизата на учените от ССА подпомага и разработването на анализи и политики в областта на земеделието, основани на научни данни. Същевременно ръководството на ССА работи активно за подобряване на диалога между аграрната наука и фермерските организации от една страна и между аграрната наука и политиците от друга за по-адекватно определяне на приоритетите на научните изследвания и по-доброто им финансиране, в това число и по-достойно заплащане на труда на изследователите и техническия персонал.

„Осигуряваме приемственост между различните поколения учени и предаваме мотивация, знания и добри практики към младите изследователи. Така доразвиваме националната система за изследвания, знания и иновации, и работим за просперитета на родното земеделие на фона на изискванията за намаляване на екологичния му отпечатък", подчерта председателят на ССА.

Заместник-председателят на академията проф. д-р Илиана Начева представи дейността, постиженията и визията на учреждението. Начева съобщи, че дейността на ССА се финансира от една от бюджетна субсидия, която представлява около 73% от необходимите средства, като за тази година тя е размер на почти 63 млн. лева. Привлечените средства от продажба на продукция и интелектуална собственост са 26,88%, като в тях се включват и приходи от конкурсни проекти и програми, както и заплащане на услуги, осъществени към бизнеса.

Заместник-председателят на ССА отбеляза, че с наличните 477 изследователи колективите работят по 109 проекта, финансирани със средства от бюджетната субсидия в областта на растениевъдството, устойчивото управление на ресурсите и селските райони, животновъдството, рибарството и аквакултурите, безопасността и качеството на храните. Работи се по 37 проекта, финансирани от международни конкурсни програми, а 71 научни проекта се разработват от колективите на ССА по конкурсните програми на фонд „Научни изследвания". Съществено значение имат и националните научни програми.

Начева посочи, че само за последната година от Патентното ведомство на ССА са издадени 24 сертификата за нови сортове растения и са подадени 6 нови заявки.

Тя обяви, че предстои провеждането на Четвърти международен конгрес по зелени биотехнологии, организиран от ССА под егидата на министъра на земеделието и храните. Заместник-председателят завърши с изготвения през последната година проект на стратегия за научноизследователска, научноприложна, иновативна и внедрителска дейност в ССА за периода 2024-2030 г. „Тази стратегия очертава средносрочния план за системни действия в сферата на аграрната наука за този период", изтъкна Начева, уточнявайки, че неговото обсъждане и приемане ще стане до края на следващия месец.

Служебният заместник-министър на земеделието и храните Иван Капитанов посочи, че има над 160 нови сорта, които са одобрени през последните години.

Изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Шукадарова заяви, че всеотдайността на ССА е пример за професионализъм, знание и визия, които неизменно водят към прогреса на българското земеделие. „Ролята на ССА в създаването на мостове между науката и фермерите е неоценима", убедена е Шукадарова.

Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
798
 

Последни материали
Виж
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
През следващите 12-18 месеца
Градус АД ще загуби поне 25 милиона лева от птичия грип в Ямболско
Свързани материали
Виж
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
Какви пари да получават висшите училища не било работа на финансовото министерство
Над една трета от служителите в Селскостопанска академия са на минимална заплата
Предстоящо
На 8 и 9 декември очаквайте семинар за кръговата икономика при храните!
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини