Начало » Новини » Света
20.10.2024 г.

Фермер от Нова Зенландия е глобен и със забрана да гледа овце

Фермер от Нова Зенландия е глобен и със забрана да гледа овце

Фермер на овце от Палмерстън Норт в Нова Зенландия е лишен от правото да отглежда животни за неопределен период от време и е глобен с 13 000 долара за това, че не е лекувал болни животни заразени с ларви от мухи и не е отговорил на изискванията за хуманно отношение към стотици овце съобщиха от Министерството на първичната промишленост (MPI) на Нова Зенландия.

На 15 октомври фермара Аласдер Доналд Къри (65 г.) е осъден от окръжния съд на Палмерстън по 6 обвинения съгласно Закона за защита на животните след успешно обвинение от страна на Министерството на първичната промишленост (MPI).

След подадена жалба през февруари 2023 г. MPI изпраща инспектор по хуманно отношение към животните и ветеринарен лекар във фермата, за да проверят животните му. Те откриват някои овце в легнало положение или мъртви, тези в напреднал стадии на заразяване от ларви на мухи е тряблаво да бъдат евтаназирани. На фермера е наредено да събере всички овце и да предприеме действия за решаване на редица проблеми, свързани с хуманното отношение към животните, включително стригане на вълната, за да се предотврати появата на мухоморка по овцете.

През април инспектор по хуманно отношение към животните и ветеринарен лекар се върнали във фермата и установиха, че г-н Къри не е успял да се справи ефективно с миазата, известна още като мухоморка - паразитно заразяване на тялото на живо животно от ларви на мухи (червеи). Някои овце все още са били с неостригани и общо 48 овце са умрели или е трябвало да бъдат евтаназирани.

„Общо 118 овце бяха засегнати от миаза от около 450 животни. Нашият ветеринарен лекар установи, че поне 70 от тези овце са изпитвали ненужна болка и страдание поради това, че г-н Къри не е действал според указанията.“, казва регионалният мениджър на MPI за хуманно отношение към животните и спазване на изискванията на Националната система за идентификация и проследяване на животните (NAIT), Грей Харисън.

Миазата варира в широки граници по отношение на формите, които приема, и последиците за засегнатите. Тези вариации зависят до голяма степен от вида на мухата и мястото, където се намират ларвите. Някои мухи снасят яйца в отворени рани, други ларви могат да навлязат в ненарушена кожа или да попаднат в тялото през носа или ушите, а трети могат да бъдат погълнати, ако яйцата са отложени върху устните или върху храната. Възможно е също така да има случайна миаза, която Eristalis tenax може да причини на хората чрез вода, съдържаща ларви, или в заразена неварена храна. Името на заболяването произлиза от древногръцкото μυῖα (myia), което означава „муха“. 

Фермер от Нова Зенландия е глобен и със забрана да гледа овце
1829
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини