Начало » Новини » Страната
02.10.2024 г.

Украинската помощ е важна за сеитбата, НАЗ обмисля протести заради забавянето й

Декларация
Украинската помощ е важна за сеитбата, НАЗ обмисля протести заради забавянето й

Снимка: sinor.bg

Още от средата на август и министърът на финансите Людмила Петкова, и земеделският министър Георги Тахов даваха твърди обещания на бранша, че до 30 септември ще намерят резерви в бюджета за изплащане на обезщетенията, които фермерите очакват да покрият поне част от щетите, предвизвикани от войната в Украйна и пазарните аномации, довели до срив на доходите им. След като датата не беше спазена и средствата не бяха одобрени дори на днешното заседание на Министерския съвет, управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите се събра днес спешно на заседание. За да гласуват декларация, в която изразяват острото си несъгласие с действията на изпълнителната власт във връзка с неизплащането на средствата по втория транш на т. нар. Украинска помощ.

Ще припомним, че средствата ще бъдат „глътка въздух“ за стопаните за нормалното провеждане на есенната сеитба, затова е странно, че служебният кабинет, кото преди месец беше категоричен, че ще намери необходимите 300 млн. лв. за бранша, сега „тупа топката“, може би в очакване точно преди изборите земеделците да изсипят гнева си върху политическата сила, която не заложи средствата за тази помощ в бюджета за 2024 г. Ще припомним, че и предишният и сега действащият финансови министри нееднократно заяваваха, че ще намерят резерви за навременното изплащане. Още повече, че това беше разписано и в споразумението от края на 2023 г., подписано между протестиращите и редовния кабинет.

След днешното си заседание ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати декларация до всички отговорни институции. Публикуваме становището на бранша, което ще бъде подкрепено и от редица други браншови организации.

„Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите изразява категорично управляващите за пореден път не спазват заложените срокове за подкрепа на земеделските производители. Земеделската общественост разчита на коректното спазване на ангажиментите, разписани в Споразумението от 12.02.2024 между Министерски съвет, МЗХ, ДФЗ, от една страна, и Българска аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите, от друга страна. Припомняме, че споразумението, постигнато след масови протести, ясно предвиждаше компенсации за загубите на фермерите вследствие на пазарния натиск и негативните последици от войната на Русия в Украйна.

На този етап, не само финансовите ангажименти по Споразумението не са спазени, но и редица законодателни инициативи, целящи осигуряване на дългосрочна устойчивост на селскостопанския сектор, както и обещания диалог с Министерство на финансите за бюджет 2025 г.

Земеделските производители не могат да си позволят забавяне на плащанията към тях, тъй като са притиснати от множество финансово обременяващи фактори. Недоволството в бранша се разраства и всяко следващо просрочване на изплащането или намаляване на средствата би довело до ескалация на напрежението.

НАЗ настоява за провеждане на спешна среща с министрите на финансите и на земеделието във връзка с незабавното изплащане на средствата по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Неспазването на ангажимента би довело до липса на доверие от страна на фермерите към отговорните институции, което е в разрез с разбиранията на Национална асоциация на зърнопроизводителите, която винаги е насърчавала градивния диалог между ддържавата и бранш“.

Украинската помощ е важна за сеитбата, НАЗ обмисля протести заради забавянето й
4839
 

Последни материали
Виж
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Позиция на браншовата камара
Производителите на плодове и зеленчуци ще протестират при 4-то отлагане на украинската помощ
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Свързани материали
Виж
Сръбски фермер предизвика национални протести срещу добива на литий
Търси се диалог с финансовото министерство
Чорбаджийски: С наредбата за стоките с фискален риск не е спазено еврозаконодателството
На мястото на Таня Георгиева
Лозана Василева става заместник-министър на земеделието и храните
Блокирано е кръстовище край Бургас
Лозари и винари се събраха на протест заради безумна наредба за двойно замерване на гроздето
Блокира се работата на преработвателите с ненужни изисквания
Лозари готвят протест срещу наредба на НАП за претегляне на гроздето в масивите
МЗХ подкрепи исканията на фермерите по повод високопланинската паша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини