Резкият спад в качеството на прибраната реколта от пшеница във Франция, което заради прекомерните валежи е най-ниското за последните близо 40 години, създава допълнителни разходи за местните преработвателни предприятия, съобщиха международните информационни агенции. По-конкретно от фенската група производители на нишесте USIPA посочват, че по-дребните зърна пшеница създават проблеми на промишлено ниво, тъй като съдържат по-малко нишесте и повече целулоза, която е по-трудна за преработка и може да задръсти филтрите. По-ниското ниво на нишесте означава също повече странични продукти за обработка.
Поне 4 компании за производств на нишесте във Франция, след които местните Tereos и Roquette, както и американските Cargill и Archer Daniels Midland, са понижили стандартите си и приемат за преработка по-дребни зърна, които при обичайно качество на реколтата биха били отхвърлени.
Същевременно браншът във Франция продължава да страда от слабото търсене и нарастващата конкуренция от вноса.