Начало » Новини » Света
24.09.2024 г.

Френската аграрна камара е силно ангажирана с превенцията на самоубиства на фермери

Френската аграрна камара е силно ангажирана с превенцията на самоубиства на фермери

Според документ, публикуван от Земеделската взаимоспомагателна служба (МSA), вероятността хората на възраст между 15 и 64 години, занимаващи се със земеделие, да се самоубият е с 43 % по-голяма, отколкото при хората, от други професии. За хората на възраст 65 и повече години рискът от самоубийство е два пъти по-висок, отколкото за цялото население в същата възрастова група (източник: info-stat suicide 2021).

Ето защо Земеделската взаимоспомагателна служба във Франция е особено активна в областта на изслушването и превенцията. През 2014 г. тя създаде телефонна линия за помощ на земеделски стопани в беда, която е на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата: 09 69 39 29 19.

Макар че социалната и психологическата подкрепа е отговорност предимно на Земеделската взаимоспомагателна служба, Земеделската камара на Франция винаги участва в подпомагането на земеделските стопани в затруднено положение, като са предоставяли своя опит в :

диагностициране на стопанството в затруднение,

определяне на лостовете, които трябва да се използват за подобряване на ситуацията,

помощ при административни или правни процедури,

опитват се да посредничат при уреждането на спорове и т.н.

Камарата е обособила звено „Реакция“  за подпомагане на съответния земеделски производител. Звената React, които се занимават със земеделски производители в затруднено положение Всички членове на звеното React подписват споразумение за конфиденциалност, което обхваща съдържанието на дискусиите. Въпреки че земеделският стопанин сам решава дали да се свърже със звената React, съществуват определени предупредителни знаци, които могат да се използват за откриване на опасни ситуации и за връзка със съответните лица.

Отричането на трудностите и страхът от това, което хората ще кажат, са пречка пред важността на предвиждането, което е жизненоважно, ако искаме да успеем да въведем план за възстановяване, преди нещата да се влошат и ситуацията да стане неизбежна.  Звената „Реакция“ или еквивалентни системи работят повсеместно и в партньорство с широк кръг участници в селското стопанство: МЗХ, банки, застрахователни дружества, кооперации, държавни служби и центрове за управление, като, разбира се, спазват принципите на поверителност.

Структуриране на мрежа от стражи

Като част от Междуведомствения план за подпомагане на земеделските стопани в затруднено положение, в голям брой департаменти е създадена мрежа от „часови“, над 120 души са обучени в рамките на тяхната мрежа.

Тези хора, които са анонимни и гарантират своята анонимност, са доброволци, които са обучени да разпознават ситуации, в които земеделски стопани или селскостопански работници са в затруднение. Те далеч не са само от земеделските камари, а са от най-различни среди, включително служители на земеделски организации, фермери, служители и участници в селската среда, пенсионери и т.н. Тези стражи преминават тридневен курс на обучение, провеждан от психиатри, медицински сестри или психолози.

Организиран от Земеделската взаимоспомагателна служба, курсът има за цел да им помогне да разпознават хора с психологически затруднения. Целта на тези дни е също така да се повиши осведомеността за съществуващите услуги за подкрепа. По този начин те могат дискретно да убедят земеделските стопани в такива ситуации да не остават сами в трудностите си и да приложат тези програми за действие възможно най-бързо. 

Френската аграрна камара е силно ангажирана с превенцията на самоубиства на фермери
1479
 

Последни материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Предстоят приеми за малки, нови и млади фермери
МЗХ напомня за важни срокове по директните плащания
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Държани в постройка за отглеждане на домашни животни в квартал на града
Незаконно уловени сърни са пуснати на свобода край Берковица
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Уточнява се и кога производителите се считат за активни при кандидатстване
Законови промени улесняват държавното подпомагане на фермерите
Свързани материали
Виж
Анкета за нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни
Германия опростява изискванията към фермерите, вижте промените
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Изправиха фермери от Якоруда на съд за злоупотреба със субсидии
Фермери от незасегнатите региони предлагат помощ на пострадалите си колеги
Наводненията в Полша унищожиха посеви, фураж, торове и техника
От 2025 г. в Гърция се въвежда нулева ставка на акциза върху дизела за фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини