Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.08.2024 г.

От трите изчезващи породи в България най-застрашено е червеното говедо

Развъдна дейност
От трите изчезващи породи в България най-застрашено е червеното говедо

Българско родопско говедо - останали са 4 472 животни в страната Снимка: sinor.bg

Според методиката за определяне на статуса на българските породи животни, одобрена през 2016 г., три са застрашените от изчезване местни говеда – „Българското червено говедо“, „Българско кафяво говедо“ и „Българското родопско говедо“, сочат регистрите на Изпълнитгелната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Основният критерий, по който се определят изчезващите породи при говедата, е техният брой и ако в рамките на Европейския съюз той е под 7 500 животни, тогава те се смятат за силно застрашени, поясняват селекционери.

Интересни са данните на агенцията за периода от 2020 до 2024 г., от които става ясно, че червеното българско говедо е критично застрашено, тъй като преди 4 години в страната са били регистрирани 14 животни, а през 2014 г. животните са вече 10.

При останалите две изчезващи породи се отбелязва лек ръст в популацията, което неизбежно се дължи на европодпомагането, отпускано за съхранение на автохтонните местни екземпляри. При стадата от кафяво говедо например ръстът на животните е почти троен за последните 4 години. През 2020 г. в страната ни е имало 1 488 животни, докато през 2024 г. вече наброяват 4 849.

Не така стои въпросът с родопското говедо, където бройката варира от 4 051 през 2020 г. на 4 472 през тази година.

Около сто са фермите в страната, в които се отглеждат родопски говеда. Да, за разлика от много други чужди породи добивът на мляко от тях не е голям, но затова пък качеството на млякото като масленост и протеини е значително по-висок, поясниха от развъдната асоциация за българското родопско говедо и Джерсея. В същото време мандри и изкупвачи на мляко изобщо не включват в цената качеството на суровината, коеито поставя малките ферми в неизгодна позиция.

Заради сушата и спадналият мелконадой дори в големите животновъдни стопанства кравето мляко в страната това лято намаля изключително много. Това се отрази и на цените, които от 80-90 стотинки на литър през пролетта, от юни насам се покачиха до 1,10-1,30 лв. за литър, поясниха преработватели.

В същото време обаче големите горещини и пожарите рязко понижиха качеството на сеното и сламата. А това е поредният сериозен проблем пред животновъдите, които точно сега трябва да осигурят фуражите за зимата.

От трите изчезващи породи в България най-застрашено е червеното говедо
2524
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Форум
Председателят на Селскостопанска академия предлага по-голяма помощ за автохтонните породи
Предстоящо
На 25 май ще се проведе семинар за животновъди в Смолян
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини