Начало » Новини » Страната
03.08.2024 г.

Можете да пътувате с до пет домашни любимци в Европа

Можете да пътувате с до пет домашни любимци в Европа

Не само гражданите на ЕС се ползват от свободата на движение в рамките на Европейския съюз. Благодарение на приемането на хармонизирани правила на ЕС за пътуване с домашни любимци, вашите котки, кучета и дори порове също се ползват от това право. Ако това лято ще пътувате из ЕС с четириногия си приятел, просто се уверете, че неговият паспорт за домашен любимец е актуален съветват от Европейската комисия.

Паспортът на домашен любимец на ЕС съдържа описание и данни за вашия домашен любимец, включително неговия микрочип или код за татуировка, както и данни за ваксинацията му срещу бяс и данни за контакт с ветеринарния лекар, който е издал паспорта. Можете да получите европейски паспорт за домашен любимец за вашето куче, котка или фретка от всеки оторизиран ветеринарен лекар. Най-важното изискване, което важи и за домашните любимци, пътуващи за ЕС от страна извън ЕС, е ваксинацията срещу бяс на вашия домашен любимец да е актуална. А в случай че пътувате до страна, която е свободна от тенията Echinococcus multilocularis (т.е. Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия), е важно домашният ви любимец да е преминал лечение срещу тази тения.

Има няколко изключения, които трябва да се отбележат. От 2021 г. паспортите за домашни любимци на ЕС, издадени на жители на Великобритания, вече не са валидни за пътуване с домашни любимци от Великобритания до страна от ЕС или Северна Ирландия. Също така си струва да запомните, че паспортът на ЕС за домашни любимци е валиден само за котки, кучета и порове. Ако домашният ви любимец е птица, влечуго, гризач или заек, трябва да проверите националните правила на страната, която планирате да посетите, за да получите информация относно условията за влизане.

Ако пътувате с домашния си любимец от страна извън ЕС в ЕС, документът, който трябва да представите, е "ветеринарно-санитарен сертификат на ЕС". Подобно на паспорта на ЕС за домашни любимци, здравният сертификат на ЕС за животни съдържа данни за здравето, самоличността и ваксинацията срещу бяс на вашия домашен любимец. Той трябва да бъде получен от официален държавен ветеринарен лекар във вашата страна не по-късно от 10 дни преди пристигането на вашия домашен любимец в ЕС. Към здравния сертификат на домашния ви любимец трябва да приложите и писмена декларация, в която да посочите, че преместването му е с нетърговска цел.

Можете да пътувате с до пет домашни любимци, но ако те са повече от пет (кучета, котки или фретки), трябва да представите доказателство, че участват в състезание, изложба или спортно събитие и че са на възраст над 6 месеца. А ако не планирате да придружавате домашния си любимец по време на пътуването, трябва да дадете писмено разрешение на друго лице да придружава домашния ви любимец вместо вас. Трябва обаче да се съберете с домашния си любимец в рамките на 5 дни след преместването му. 

Можете да пътувате с до пет домашни любимци в Европа
2365
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Нови правила за развъждане и продажба на котки и кучета
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Пожарът тръгнал от сухи треви наблизо
В селскостопанска постройка в Димитровград изгоряха 15 кокошки и куче
Нови правила за етикетирането на биологични храни за домашни любимци
Изисквания за движение на домашни любимци с нетърговска цел
Годишнина от смъртта на Луи Пастьор, създателят на ваксината срещу болестта
Ветеринарите отбелязват 28 септември като ден за борба с бяса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини