Начало » Новини » Страната
17.07.2024 г.

Извън телефон 112 се отваря нова линия за сигнали, специално за пожари

Решения на Министерския съвет
Извън телефон 112 се отваря нова линия за сигнали, специално за пожари

Снимка: sinor.bg

При съществуващ телефон 112, на който се приемат всички спешни сигнали за природни бедствия, убийства, бърза помощ и други, днес по разпореждане на служебния премеир Димитър Главчев МВР ще разкрие още една телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Номерът на линията е 02 901 1298 и вече е отворена за цялата страна.

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега. Не се казва дали линията за пожари ще функционира во веки веков или само през лятото. Мярката се въвежда вероятно поради първите пожари в Средна гора, за които не се съобщаваше в продължение на дни.

Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че координацията между институциите в борбата с природната стихия да бъде още по-бърза. В качеството си на министър-председател уверявам народните представители и българските граждани, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на приоритет от тази към момента, заяви Главчев в Народното събрание. Премиерът беше категоричен, че ситуацията в страната, макар и извънредна, е овладяна. В гасенето на пожарите предстои да се включат два хеликоптера от Чехия, Румъния също има готовност да ни изпрати подкрепа.

Премиерът специално благодари на екипите на пожарната и държавните горски стопанства, на военнослужещите, както и на доброволците за навременната немеса за локализиране и овладяване на пожарите. Главчев акцентна върху сериозното натоварване на огнеборците. От началото на годината в горските територии са възникнали над 260 пожара на площ над 60 000 декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 000 декара.

„Апелирам към всички български граждани да проявят необходимата грижа, когато са в контакт с природата и да положат всички разумни действия, да съобразят поведението си в тези екстремно високи температури, за да опазим природното богатство на България, живота и здравето на българските граждани“, призова премиерът Димитър Главчев.

Извън телефон 112 се отваря нова линия за сигнали, специално за пожари
1901
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини