Начало » Новини » Страната
15.07.2024 г.

България да започне опити с извалявания заради сушата

България да започне опити с извалявания заради сушата

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация „КОПА КОДЖЕКА“). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия.

Европа изостава, но в Румъния се провеждат от две години, като се отчита положителен ефект, защото в районите, където се правят, валежите от дъжд са се увеличили с 10%, каза Георги Стоянов.

„България може да е сред първите страни в Европа, защото наши екипи вече имат опита в Румъния. Държавата ни разполага с необходимите специалисти, метеоролози, техника и учени. Това е добра база да се започнат изследвания и у нас“, подчерта Георги Стоянов.

Всичко обаче зависи от държавата. Без нея е невъзможно, защото е свързано с много разрешителни от институциите, включително и работа с Ръководството за въздушно движение (РВД). Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение, посочи той.

Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. Това е вкарване на реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата, и сваляне на земята. Работи се с облаци, където въобще не се предвижда да вали. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсовите температури се вкарва с калциев и натриев хлорид. Това са неща, които се намират в природата, така, че се работи с натурални неща, обясни Георги Стоянов.

Според него с изваляванията могат да се решат проблемите с напояването в някои райони на страната, където има суша през лятото. Отделно Български фермерски съюз настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат проверени за тяхното състояние. Става въпрос за бивши „текезесарски“ водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, каза Георги Стоянов. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт.

България да започне опити с извалявания заради сушата
3986
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
За 100 процента пропаднали площи
Близо 4,6 млн. лева са преведени за пораженията от сушата това лято
Румънските фермери получават безвъзмезно по 393 лева на хектар за сушата
Мнението на бранша
Заради сушата половината от реколтата с орехи е с лошо качество
Причините са много
Повторният цъфтеж на многогодишни култури не е много рядко явление
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Светът се събира на конференция „Устойчивост на засушаването +10“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини