Начало » Новини » Страната
13.07.2024 г.

Износът на мека пшеница от Франция намаля леко през миналия сезон

Слабата тазгодишна реколта обаче ще го натисне доста повече
Износът на мека пшеница от Франция намаля леко през миналия сезон

През селскостопанския сезон 2023-2024 г., приключил на 30 юни, Франция е изнесла 16,357 млн. тона мека пшеница – с 1% по-малко в сравнение с предходния сезон, сочат данни на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer). Спадът е изключително за сметка на доставките за останалите държави-членки на Европейския съюз, които са намалели с 2% спрямо сезон 2022-2023 г. до 6,229 млн. тона. Резултатът за трети страни остава без промяна на ниво 10,2 млн. тона.

Потреблението на пшеница на пазара във Франция е намаляло също с 1% до 13,975 млн. тона, но в производството на нишесте/глутен спадът достига 15% до 2,15 млн. тона.

Крайните запаси от мека пшеница във Франция са се повишили с 53% до 3,894 млн. тона, най-вече за сметка на ръста на реколтата през миналия сезон с 4% до 35,069 млн. тона.

Същевременно от института очакват през настоящия сезон спадът в износа на мека пшеница от Франция да се задълбочи, при това за държавите-членки на ЕС се предвижда дори ръст с 4% спрямо сезон 2023-2024 г. до 6,5 млн. тона, но свиване с цели 26% за трети страни до 7,5 млн. тона. Експерти на института прогнозират и намаляване на крайните запаси с над 22% до 3 млн. тона. Неблагоприятните предвиждания са обяснени с очакваната слаба реколта от зърнената култура във Франция през сезон 2023-2025 г. заради прекомерните валежи, като предвиждането на министерството на селското стопанство на страната е за спад от 15,4% спрямо миналия сезон до 29,695 млн. тона – най-слабият резултат за последните 4 години. От министерството вече оценяват добивите на ниво от 6,99 тона от хектар – понижение с над 5% спрямо миналия сезон, докато засетите площи са се свили с над 10% до 4,24 млн. хектара. Нещо повече, възможно е оценките за реколтата да продължат да се понижават, като участници на пазара вече говорят за реколта от 27,1-28,5 млн. тона.

Единствената добра новина е, че липсата на силни дъждове напоследък ще се отрази благоприятно на късно засятата пролетна пшеница и няма да доведе до спад в качеството на реколтата.

При твърдата пшеница прогнозата на министерството е за стабилно производство от 1,3 млн. тона във Франция през настоящия сезон.

От FranceAgriMer предвиждат и спад в износа на ечемик от Франция извън ЕС през настоящия сезон с 22% спрямо миналия сезон до 3 млн. тона, докато крайните запаси се очаква да нараснат с близо 25% до 1,74 млн. тона. Прогнозата на експертите на института за реколтата от ечемик (10,3-10,7 млн. тона) е дори по-ниска от тази на министерството, чиито експерти очакват спад с 8% до 11,29 млн. тона с особено силно понижение при есенния – със 17,2% до 8,02 млн. тона.

Предвиждането на ведомството за реколтата от рапица във Франция през сезона е за понижение със 7,7% спрямо миналия сезон до 3,94 млн. тона заради рязък спад в добивите.

Междувременно оценката на министерските експерти за засетите площи с царевица във Франция е увеличена значително спрямо направената преди месец – с над 11% до 1,6 млн. хектара. Ако тя се оправдае, резултатът ще надхвърли с цели 22% миналогодишните площи и с почти 6% средния показател за последните 5 години. 

Износът на мека пшеница от Франция намаля леко през миналия сезон
2154
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
С постоянно месечно наблюдение и промени при необходимост
В Украйна съгласуваха максималните количества пшеница за износ
Износът на пшенично брашно обаче нараства с една трета на месечна база
Турция сви 7 пъти вноса на пшеница само през първия месец от забраната
Производството на пшеница в ЕС пада с близо 10 млн. тона
Обзор на Софийска стокова борса
ССБ: Повишава се търсенето на фуражна пшеница
Агростатистика
Фючърсните цени на пшеницата за септември падат до 194,5 евро на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини