Начало » Новини » Страната
21.06.2024 г.

Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП

Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП

Снимка: sinor.bg

Специален международен европейски проект, с участието на 21 партньора от 17 европейски страни, в които са включени учени и от България (чрез Института по аграрна икономика – ССА), работи по бъдещите изменения в Общата селскостопанска политика (ОСП), така че да бъде усъвършенствана в полза на земеделците. Що се отнася до общата рамка и нови инструменти, които ще и позволят да стане гъвкава, тя трябва да бъде базирана върху научни изследвания, използвани от различните страни при изготвянето на стратегическите планови, тоест „да се вземе у назаем“.

В България Институтът по икономика на селското стопанство използва анализ на статистически и екологични данни при SWOT-анализа за нашия стратегически план. Този инструмент на мониторинг е в състояние да предостави точни и представителни прозрения, като използва широко събиране и анализ на данни, които включват различни статистически методи и източници на данни за околната среда.

По същия начин, в Румъния Министерството на земеделието и развитието на селските райони също използва статистически анализ на данни за широк диапазон на задачи, от социално-икономически анализ до мониторинг на съответствието.

В Испания резултатите предоставят многостранен поглед върху селскостопански сектор на страната, който е от решаващо значение за последващ SWOT анализ и идентифициране на новите потребности, съобразени с промени в климата, съобщиха от института.

Подходът на Литва, разработен от Литовския център за социални науки, Институт по икономика и селски райони. Разработката там включва статистически социално-икономически анализ. Този инструмент в случая „надниква“ дълбоко в социално-икономическите фактори, като използва различни източници на данни, включително Евростат, FADN данни и национални бази данни.

По подобен начин Полша използва статистически анализ на социално-икономическия контекст, чрез Института за икономика на селското стопанство и храните – НИИ. Този инструмент е изготвил диагностичен доклад за социално-икономическите условия във всяко от воеводствата на Полша, което позволява по-подробно разбиране на сектора на хранително-вкусовата промишленост и селските райони.

Област Валония, Белгия пък използва свой инструмент за симулация на поддръжка за задаване на цели по време на фазата на проектиране на CSP. Разработен от Министерството на земеделието – Валония, в сътрудничество с консултантската фирма, този инструмент е съобразен със специфичния контекст на областта и местната динамика. Основната му цел е да функционира като симулатор на доходи и помощи, каато оценява последиците от финансовата подкрепа въз основа на технически и икономически показатели.

Холандия използва своя инструмент за симулация на ферма Eco-Scheme, разработен от Wageningen Economic Research.Проектиран да подпомогне интервенционния дизайн на екосхеми чрез оценка както на екологичните, така и на икономическите въздействия на предложени интервенции, този инструмент има множество функционалности. Той, например, оценява екологичните класификации и екологичната ефективност на хектар. Инструментът също осигурява по-задълбочено разбиране на икономическите последици за отделните стопанства, като предоставя регионализиран анализ на икономическото въздействие за отделни ферми. Вземат се предвид различни размери и видове ферми. Една от забележителните му характеристики е способността му да изчислява разходите за земеделие без химико-синтетични продукти за растителна защита. Освен това, той препоръчва начини за оптимизиране на екологичната ефективност на екосхемите и оценява потенциалното им въздействие върху защитени ресурси. Този многослоен подход предостави по-цялостен поглед върху CSP, като се имат предвид както екологични, така и икономически аспекти.

В Германия, например, беше разработен инструмент за гласуване по брой, за приоритизиране на нуждите, от Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL). Основната му цел е да осигури систематичен подход за приоритизиране на нуждите, особено когато съществува несигурност в процеса. Инструментът функционира чрез сложна таблица, изброяваща различни нужди, като те се класират по скала от 1 до 4. Това е пследвано от дискусии със заинтересованите страни. Крайният изход е Excel файл, очертаващ приоритетите. Темата се проследява в две публикации в Уебсайта на Института по аграрна икономика.

Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
1304
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Предстоящо
На 27 и 28 юни експерти от Селскостопанска академия организират семинари за пчелари и животновъди в Родопите
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото
Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието
Агромашина Пазарджик бе домакин на новото обучение от Kubota, акцентирайки върху иновациите в селскостопанската техника
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини