Начало » Новини » Страната
21.06.2024 г.

Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП

Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП

Снимка: sinor.bg

Специален международен европейски проект, с участието на 21 партньора от 17 европейски страни, в които са включени учени и от България (чрез Института по аграрна икономика – ССА), работи по бъдещите изменения в Общата селскостопанска политика (ОСП), така че да бъде усъвършенствана в полза на земеделците. Що се отнася до общата рамка и нови инструменти, които ще и позволят да стане гъвкава, тя трябва да бъде базирана върху научни изследвания, използвани от различните страни при изготвянето на стратегическите планови, тоест „да се вземе у назаем“.

В България Институтът по икономика на селското стопанство използва анализ на статистически и екологични данни при SWOT-анализа за нашия стратегически план. Този инструмент на мониторинг е в състояние да предостави точни и представителни прозрения, като използва широко събиране и анализ на данни, които включват различни статистически методи и източници на данни за околната среда.

По същия начин, в Румъния Министерството на земеделието и развитието на селските райони също използва статистически анализ на данни за широк диапазон на задачи, от социално-икономически анализ до мониторинг на съответствието.

В Испания резултатите предоставят многостранен поглед върху селскостопански сектор на страната, който е от решаващо значение за последващ SWOT анализ и идентифициране на новите потребности, съобразени с промени в климата, съобщиха от института.

Подходът на Литва, разработен от Литовския център за социални науки, Институт по икономика и селски райони. Разработката там включва статистически социално-икономически анализ. Този инструмент в случая „надниква“ дълбоко в социално-икономическите фактори, като използва различни източници на данни, включително Евростат, FADN данни и национални бази данни.

По подобен начин Полша използва статистически анализ на социално-икономическия контекст, чрез Института за икономика на селското стопанство и храните – НИИ. Този инструмент е изготвил диагностичен доклад за социално-икономическите условия във всяко от воеводствата на Полша, което позволява по-подробно разбиране на сектора на хранително-вкусовата промишленост и селските райони.

Област Валония, Белгия пък използва свой инструмент за симулация на поддръжка за задаване на цели по време на фазата на проектиране на CSP. Разработен от Министерството на земеделието – Валония, в сътрудничество с консултантската фирма, този инструмент е съобразен със специфичния контекст на областта и местната динамика. Основната му цел е да функционира като симулатор на доходи и помощи, каато оценява последиците от финансовата подкрепа въз основа на технически и икономически показатели.

Холандия използва своя инструмент за симулация на ферма Eco-Scheme, разработен от Wageningen Economic Research.Проектиран да подпомогне интервенционния дизайн на екосхеми чрез оценка както на екологичните, така и на икономическите въздействия на предложени интервенции, този инструмент има множество функционалности. Той, например, оценява екологичните класификации и екологичната ефективност на хектар. Инструментът също осигурява по-задълбочено разбиране на икономическите последици за отделните стопанства, като предоставя регионализиран анализ на икономическото въздействие за отделни ферми. Вземат се предвид различни размери и видове ферми. Една от забележителните му характеристики е способността му да изчислява разходите за земеделие без химико-синтетични продукти за растителна защита. Освен това, той препоръчва начини за оптимизиране на екологичната ефективност на екосхемите и оценява потенциалното им въздействие върху защитени ресурси. Този многослоен подход предостави по-цялостен поглед върху CSP, като се имат предвид както екологични, така и икономически аспекти.

В Германия, например, беше разработен инструмент за гласуване по брой, за приоритизиране на нуждите, от Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL). Основната му цел е да осигури систематичен подход за приоритизиране на нуждите, особено когато съществува несигурност в процеса. Инструментът функционира чрез сложна таблица, изброяваща различни нужди, като те се класират по скала от 1 до 4. Това е пследвано от дискусии със заинтересованите страни. Крайният изход е Excel файл, очертаващ приоритетите. Темата се проследява в две публикации в Уебсайта на Института по аграрна икономика.

Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
952
 

Последни материали
Виж
Вижте ставките
ДФЗ разплати над 200 млн. лв. на 14 350 фермери за намаляване използването на пестициди
Ръководство на ДФЗ за бенефициерите по Националния план за възстановяване и устойчивост
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
ПМДРА 2021 – 2027 г.
Финансират 33 проекта на местни инициативни рибарски групи
В годината на протестите
Решения на Генералната асамблея на Европейския млечен борд за 2024 година
Първо сериозно разследване на Европейската прокуратура в България срещу млекопреработвател
Свързани материали
Виж
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Предстоящо
На 27 и 28 юни експерти от Селскостопанска академия организират семинари за пчелари и животновъди в Родопите
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото
Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието
Агромашина Пазарджик бе домакин на новото обучение от Kubota, акцентирайки върху иновациите в селскостопанската техника
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини