Начало » Новини » Коментари
21.06.2024 г.

Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.

Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.

Снимка: sinor.bg

От първия отчетен доклад за изпълнението на Стратегическия план през 2023 година се разбира, че ефектът от неговото прилагане по десетте основни цели, заложени в този план, ще бъдат обявени на фермерите едва през 2025 г. Реално резултатите от подпомагането по линия на директните плащания и напредъка към постигането на целевите стойности ще бъдат отчетени в годишния доклад за изпълнението на плана през 2025 г., съобщиха за Синор.бг от агроминистерството.

В следващия доклад ще бъдат отбелязани и резултатите от плащанията за кампания 2023, които, както е планирано се извършват през финансова 2024 година. За финансова 2023 не са планирани и извършвани плащания в рамките на интервенциите, допринасящи за тази специфична цел съгласно раздел 2.1. на Стратегическия план.

От фонд „Земеделие“ пък съобщиха, че се придържат стриктно към посочените нормативни изисквания по изготвянето и предаването на годишния доклад за качеството на изпълнението за финансова 2023 (финансовата година включва нормативно заложения календарен период от 16 октомври 2022 до 15 октомври 2023), което е станало на 15 февруари 2024 – в законово установения от ЕК срок.

Единствената конкретика от този доклад, която ще бъде от полза на земеделците, е по изпълнението на стратегическата седма цел - 1.2.7 СЦ 7 за привличане и запазване на млади земеделски стопани и нови земеделски стопани и улесняване на устойчиво развитие на стопанска дейност в селските райони.

Средствата по нея са насочени за модернизацията на земеделските стопанства на младите стопани; за увеличаване подкрепата за младите стопани и на фермерския доход; за подпомагане при откриване на нов бизнес; за улесняване развитието на стопанска дейност в селските райони и за създаване и подпомагане на стартиране бизнес.

За финансова 2023 не са извършвани плащания в рамките на интервенциите, допринасящи за тази специфична цел съгласно раздел 2.1. на Стратегическия план.

Но за кампания 2023, която се явява първа година по изпълнение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027, от ДФЗ-РА дават статистика за броя на кандидатите, заявили площ по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“ (МЗС). При заложена прогноза за подпомагане на 1,2  милиона декара, или 120 883 ха, реално младите фермери са заявили искания за подпомагане на 981 497 декара, или 98 149.7 ха. Отчетеният процент на изпълнение възлиза на 81,19 %, като тази интервенция отчита сравнително висок интерес, четем в доклада.

Причините за непълното изпълнение на 100 %, както е планирано в Стратегическия план, могат да се търсят в обективните условия по самата интервенция, на които трябва да отговарят заявителите, основно изразяващи се в изискване за възраст и образование. Достъпът до земя също може да се отчете като бариерен фактор за кандидатстване по интервенцията, особено при липса на първоначален капитал при младите фермери. Заложената гъвкавост в Стратегическия план по отношение на ставката, изразяваща се в максимална сума за планираната единична сума с увеличение от 25 %, позволява планираният бюджет да бъде изпълнен на 100 %. Няма необходимост от преразпределение на финансови средства от други интервенции, посочват още експертите.

Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
1462
 

Последни материали
Виж
Вижте ставките
ДФЗ разплати над 200 млн. лв. на 14 350 фермери за намаляване използването на пестициди
Ръководство на ДФЗ за бенефициерите по Националния план за възстановяване и устойчивост
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
ПМДРА 2021 – 2027 г.
Финансират 33 проекта на местни инициативни рибарски групи
В годината на протестите
Решения на Генералната асамблея на Европейския млечен борд за 2024 година
Първо сериозно разследване на Европейската прокуратура в България срещу млекопреработвател
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Годишен отчет за изпълнението на Стратегическия план
Плюсовете от дерогацията за угарите, приложена през 2023 г.
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Равносметка
Отчетът на ЕК за селските райони показва слаба активност от страна на България
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Отчет
Девет месеца в агроминистерството решават проблеми, трупани с десетилетия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини