Начало » Новини » Коментари
21.06.2024 г.

Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.

Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.

Снимка: sinor.bg

От първия отчетен доклад за изпълнението на Стратегическия план през 2023 година се разбира, че ефектът от неговото прилагане по десетте основни цели, заложени в този план, ще бъдат обявени на фермерите едва през 2025 г. Реално резултатите от подпомагането по линия на директните плащания и напредъка към постигането на целевите стойности ще бъдат отчетени в годишния доклад за изпълнението на плана през 2025 г., съобщиха за Синор.бг от агроминистерството.

В следващия доклад ще бъдат отбелязани и резултатите от плащанията за кампания 2023, които, както е планирано се извършват през финансова 2024 година. За финансова 2023 не са планирани и извършвани плащания в рамките на интервенциите, допринасящи за тази специфична цел съгласно раздел 2.1. на Стратегическия план.

От фонд „Земеделие“ пък съобщиха, че се придържат стриктно към посочените нормативни изисквания по изготвянето и предаването на годишния доклад за качеството на изпълнението за финансова 2023 (финансовата година включва нормативно заложения календарен период от 16 октомври 2022 до 15 октомври 2023), което е станало на 15 февруари 2024 – в законово установения от ЕК срок.

Единствената конкретика от този доклад, която ще бъде от полза на земеделците, е по изпълнението на стратегическата седма цел - 1.2.7 СЦ 7 за привличане и запазване на млади земеделски стопани и нови земеделски стопани и улесняване на устойчиво развитие на стопанска дейност в селските райони.

Средствата по нея са насочени за модернизацията на земеделските стопанства на младите стопани; за увеличаване подкрепата за младите стопани и на фермерския доход; за подпомагане при откриване на нов бизнес; за улесняване развитието на стопанска дейност в селските райони и за създаване и подпомагане на стартиране бизнес.

За финансова 2023 не са извършвани плащания в рамките на интервенциите, допринасящи за тази специфична цел съгласно раздел 2.1. на Стратегическия план.

Но за кампания 2023, която се явява първа година по изпълнение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027, от ДФЗ-РА дават статистика за броя на кандидатите, заявили площ по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“ (МЗС). При заложена прогноза за подпомагане на 1,2  милиона декара, или 120 883 ха, реално младите фермери са заявили искания за подпомагане на 981 497 декара, или 98 149.7 ха. Отчетеният процент на изпълнение възлиза на 81,19 %, като тази интервенция отчита сравнително висок интерес, четем в доклада.

Причините за непълното изпълнение на 100 %, както е планирано в Стратегическия план, могат да се търсят в обективните условия по самата интервенция, на които трябва да отговарят заявителите, основно изразяващи се в изискване за възраст и образование. Достъпът до земя също може да се отчете като бариерен фактор за кандидатстване по интервенцията, особено при липса на първоначален капитал при младите фермери. Заложената гъвкавост в Стратегическия план по отношение на ставката, изразяваща се в максимална сума за планираната единична сума с увеличение от 25 %, позволява планираният бюджет да бъде изпълнен на 100 %. Няма необходимост от преразпределение на финансови средства от други интервенции, посочват още експертите.

Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
2005
 

Последни материали
Виж
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Свързани материали
Виж
Отчет на областната дсирекция по земеделие
За една година фермерите в София-град са се стопили с над 200 души
Отчет на областната дирекция по земеделие
Маса стада в Габровския Балкан са изчезнали само за 1 година
Отчет
Служебният кабинет е превел близо 1 милиард лева за два месеца
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Годишен отчет за изпълнението на Стратегическия план
Плюсовете от дерогацията за угарите, приложена през 2023 г.
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини