Начало » Новини » Страната
14.06.2024 г.

3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега

Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега

Държавата е осигурила на всички земеделски стопани да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни климатични събития, като предоставя частично компенсиране по застрахователните полици. Това заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов в община Нова Загора, където заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков проведоха среща с кмета на общината Галя Захариева. Двамата са част от правителствения оперативен щаб, който работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна.

Министър Тахов допълни, че подпомагането обхваща застраховане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури. „Максималният размер на подпомагане е до 70% от стойността на застрахователната премия при плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, и до 50% при зърнени и маслодайни култури“, поясни той. Приемът на заявления по помощта продължава до 31.07.2024 г. „Към момента имаме 3 пъти повече подадени заявления в сравнение със същия период на миналата година“, каза още министър Тахов.

По предварителни данни са засегнати около 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора. До каква степен са засегнати ще стане ясно след подадени заявления от земеделците, след извършените огледи и констатирани протоколи. След това предстои да бъдат оценени в каква степен са щетите. Всеки един земеделски стопанин може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия.

Трябва да има 100 % пропаднали площи, а подпомагането се предоставя под формата на директни помощи, които са в размер на до 80 % от действителните разходи“, уточни министър Георги Тахов и подчерта, че обезщетенията на стопаните ще бъдат изплатени по най-бързия начин.

В община Нова Загора на посещение беше и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Валери Ценов. Той съобщи, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в Южна и Северна България през изминалите две денонощия. По думите му, градоносният облак, който причини градушката през последното денонощие, е тръгнал от района на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттам се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен способ не е била възможна.

„От най-северните площадки на  Регионалната дирекция в с. Тъжа, област Стара Загора е започнала обработката на облака чрез изстрелване на ракети, като е направено всичко възможно щетите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в района на Нова Загора“, уточни инж. Ценов. По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите бури и градушки на територията на страната през днешния ден само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на активния сезон по градозащита, който стартира на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия период на миналата година са изстреляни 5500 ракети.

По нареждане на земеделския министър дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към МЗХ ще извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. „Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, категоричен бе той.

В срещата участие взеха и областният управител на Сливен Чавдар Божурски, директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от областта и земеделски производители от района.

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, за да огледа щетите по насажденията от градушката.

3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
2016
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
ПРСР 2014-2020 г.
От днес до 11 октомври приемат проекти за ВЕИ - с бюджет от 52,8 млн. лв.
Кандидатства се до 15 юли
Започна вторият прием по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
МЗХ
От днес до 30 юни ще се заявяват 11 екоинтервенциите
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
От 3-ти юни пчеларите ще могат да кандидатстват за кредитиране от ДФЗ
Документи се представят до 31 октомври, превеждат средствата до средата на декември
Започва прием по схемата за борба с доматен миниращ молец в оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини