Начало » Новини » Страната
02.06.2024 г.

Зърнопроизводител в Разградско очаква добра реколта от пшеница и ечемик

Прогнозата за цените им обаче не е благоприятна на фона на високите разходи
Зърнопроизводител в Разградско очаква добра реколта от пшеница и ечемик

Добра реколта от ечемик и пшеница очаква фермер област Разград, съобщи Българската телеграфна агенция. Един от големите зърнопроизводители в Лудогорието Стефан Пенев от Лозница прогнозира, че средните добиви на места може да достигнат до 800 килограмаот декар., но на други да са около 400 кг/дка. Според Пенев това зависи от много фактори – какъв е сортът, какви грижи са полагани за посевите. „Имаме една сравнително благоприятна година за развитието на пшеницата и ечемика. Ангажиментите на земеделските производители сега са да опазят посевите от болести", подчерта той. Зърнопроизводителят заяви също, че се очаква жътвата на ечемика в област Разград да започне към средата на юни.

Относно цените той смята, че на пазарите в момента има много неизвестни. „При всички положения цените няма да са добри. Проблемът със завишените разходи си остана поради това, че има ограничение в използването на някои химически ресурси заради Зелената сделка. Използват се други, алтернативни продукти, които са по-скъпи и това увеличава разходите за отглеждането на културите. Високите ренти и още други фактори дават също отражение върху цените на зърното", обясни Пенев. Според него цена под 400-450 лв. на тон би изглеждала твърде гранично от гледна точка на ефективността на резултатите.

В петък той бе домакин на организирания от екипа му ежегодно от над 30 години насам открит Ден на пшеницата. Събитието уважиха земеделски производители, агроспециалисти, партньори и клиенти от страната. На опитното си поле в Лознишко зърнопроизводителят запозна колегите си с над 60 сорта пшеница, ечемик и тритикале – българска и чужда селекция. „Част от сортовете са нови, показват се за първи път тази година. Целта е да може да се видят техните качества и да търсим спестяващи технологии – с по-малко разходи да получаваме по-голяма реколта. Не съм използвал на полето никакви препарати и продукти срещу болести, за да се види по естествен път кой сорт как издържа", обясни той.

Също за първи път на полето беше направена и демонстрация на пръскане на зърнено-житни посеви с дрон в контекста на интелигентното растениевъдство. По-късно земеделците обсъдиха състоянието на реколтата и на пазара на зърно.

Освен традиционния Ден на пшеницата Пенев е организатор и на открит Ден на царевицата. На предстоящото тази година събитие той ще представи пред земеделците 98 хибридни сорта царевица. 

Зърнопроизводител в Разградско очаква добра реколта от пшеница и ечемик
6025
 

Последни материали
Виж
Заради свити площи и неблагоприятни метеорологични условия
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Най-големият плод тази година е с диаметър 37 милиметра
Кюстендил изпраща празника на черешата с детски работилници и кулинарно състезание
В момента тези близо 8 декара се водят общинска нива
В Садово искат възстановяване на ракетна площадка за борба с градушките
От частен имот са иззети месо от животното, ловни трофеи и оръжия
Откриха незаконен лов на дива свиня в землището на Момчиловци
При ечемика ръстът още по-голям
Средните добиви при пшеницата в Монтанско са със 120 килограма повече
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини