По-голямата част от произведеното сурово мляко в ЕС е предназначено за млекопреработвателните предприятия констатира Евростат. През 2022 г. само 9,8 млн. тона са използвани във фермите, от това мляко част е за лична консумация, друга е продадена директно на потребителите и част е използвана за храна на младите животни.
От 149,9 млн. тона мляко, доставено в млекопреработвателните предприятия през 2022 година, 145,6 млн. тона е краве мляко, а останалото е мляко от други селскостопански животни: овце, кози и биволи.
Сред получените пресни продукти млекопреработвателните предприятия в ЕС са произвели 22,5 млн. тона мляко за пиене и 7,7 млн. тона подкиселени млечни продукти.
Що се отнася до произведените продукти, млекопреработвателните предприятия са произвели 2,3 млн. тона масло от 46,4 млн. тона пълномаслено мляко; 10,4 млн. тона сирене от 59,2 млн. тона пълномаслено мляко и 16,9 млн. тона обезмаслено мляко; 3,0 млн. тона мляко на прах и 55,9 млн. тона суроватка.