Начало » Новини » Страната
15.05.2024 г.

На общественно обсъждане са предоставени Актуализираните планове за управление на речните басейни

На общественно обсъждане са предоставени Актуализираните планове за управление на речните басейни

Актуализираните планове за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2022-2027 г. са съобразени с всички изисквания на Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Петър Димитров, който днес постави началото на поредица от срещи в рамките на консултациите на национално ниво по проектите на ПУРБ.

„Плановете, които ви представяме, са по-добри от действащите в предходния период, взети са всички бележки на Еврокомисията. Планът за управление на речните басейни е много важен стратегически документ, насочен съм постигането и поддържането на добро състояние на водите при осигуряване на устойчиво социално-икономическо развитие“, каза министър Петър Димитров.

Той подчерта необходимостта всички заинтересовани страни да участват в обществените обсъждания с предложения, за да е работещ всеки от плановете на четирите района за басейново управление – Дунавски, Черноморски, Западнобеломорски и Източнобеломорски. „Обществото се стреми да участва в разработването на плановете, а инвеститорите осъзнаха, че когато не са записани дадени мерки в плана, липсата им може да спре едно добро инвестиционно намерение, което иначе не би навредило на състоянието, качеството или количеството на водите“, обясни министър Димитров.

Експерти от басейновите дирекции представиха акцентите от публикуваните планове за всеки район за басейново управление. Сред участниците в първата среща бяха представители на министерства, университети и научни институти, БАБХ,  ИАГ, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, „НЕК“ ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД, ПУДООС, Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири” и Българската асоциация по водите.

От дирекция „Управление на водите“ представиха информация за процеса на актуализация на ПУРБ, организацията за консултациите със заинтересованите страни и обществеността и начините за внасяне на предложения и становища.

Ще се проведат срещи за консултация със заинтересованите страни на национално ниво в гр. София, Министерство на околната среда и водите, бул. "Княгиня Мария Луиза" 22, зала "Европа" на следните дати:

На 14.05.2024 г. откриваща среща за консултациите от 13.30 до 16.30 часа         

На 15.05.2024 г. дискусионна среща „ГРАДСКА СРЕДА – Домакинства и ВиК сектор“ от 9.30 до 14.30 часа    

На 16.05.2024 г. дискусионна среща „ИКОНОМИКА и ЕНЕРГЕТИКА“ от 09.30 до 14.30 часа

На 21.05.2024 г. дискусионна среща „Черно море“ от 14.00 до 17.00 часа  

На 22.05.2024 г. дискусионна среща „СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ГОРИ“ от 9.30 до 15.00 часа  

Консултациите ще продължат до края на септември. Проектите на Плановете за управление на речните басейни можете да намерите на страницата на Министерство на околната среда и водите.

Подготовката на проектите на актуализираните ПУРБ 2022-2027 г. стана благодарение на активната роля на Басейновите дирекции и експертните екипи за финализирането на плановете, след като споразумението с Международната банка за възстановяане и развитие приключи на 5 декември 2023 г., без МОСВ да получи очакваните проекти на планове за управление на речните басейни. Това стана причина срещу България да бъде открита наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

На общественно обсъждане са предоставени Актуализираните планове за управление на речните басейни
2126
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини