Начало » Новини » Страната
10.05.2024 г.

БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин

Върнете ги в магазинете!
БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин

Снимка: sinor.bg

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016. Закупените сокове може да се върнат в магазините, откъдето са взети. Става въпрос за смути „Ананас, алое и мента“ в стъклена бутилка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка Frudada® и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка Frudada®.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 микрограма в килограм (μg/kg), в следните продукти:

Смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., търговска марка Frudada® L16424 и срок на годност 14.12.2024 г.

Сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., търговска марка Frudada® L16524 и срок на годност 15.12.2024 г.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на контаминиран с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин
1970
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Заради влажното време при прибирането на реколтата
Увеличение на плесените и микротоксините в пшеницата в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини