Начало » Новини » Страната
10.05.2024 г.

БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин

Върнете ги в магазинете!
БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин

Снимка: sinor.bg

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016. Закупените сокове може да се върнат в магазините, откъдето са взети. Става въпрос за смути „Ананас, алое и мента“ в стъклена бутилка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка Frudada® и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка Frudada®.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 микрограма в килограм (μg/kg), в следните продукти:

Смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., търговска марка Frudada® L16424 и срок на годност 14.12.2024 г.

Сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., търговска марка Frudada® L16524 и срок на годност 15.12.2024 г.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на контаминиран с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

БАБХ изтегля от пазара сокове Frudada с микотоксин
1429
 

Последни материали
Виж
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Средната цена на земята в Полша вече е над 10 000 евро за хектар
Поемат се разходите на земеделските стопани
Семинар: Употреба на пестициди при биологично и конвенционално производство на полски култури
Свързани материали
Виж
Заради влажното време при прибирането на реколтата
Увеличение на плесените и микротоксините в пшеницата в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини