Потреблението на месо в Германия на глава от населението продължава да намалява, като през 2023 г. се е свило с 430 грама до 51,6 килограма, сочат предварителни данни на Федералната служба за селското стопанство и храните към германското министерство на земеделието и храните.
Най-силен е спадът при говеждото месо – с почти 5% до 8,9 килограма на човек. При свинското понижениего в потреблението е с близо 600 грама до 27,5 килограма. Около една четвърт от консумираното от германците месо е птиче, особено пилешко, но тук през миналата година е регистриран ръст от 900 грама до 13,1 килограма средно на човек.
Общият спад в потреблението на месо в Германия е довел и до свиване на вноса на месо, месни продукти и консервирано свинско, говеждо и телешко. Вносът на свинско месо например намалява стабилно до около 960 хил. тона през 2023 г., докато износът е нараснал до 2,2 млн. тона. Производството на свинско месо в Германия през миналата година пък е намаляло с 6,8% спрямо 2022 г. до 4,2 млн. тона.