Начало » Новини » Страната
13.03.2024 г.

Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“

МЗХ е собственик на водното съоръжение
Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Министрите на икономиката и на земеделието Богдан Богданов и Кирил Вътев огранизираха среща с всички отговорни държавни институции, за да набележат спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“.  В нея участваха представители на Държавната консолидационна компания (ДКК), на „Напоителни системи“ ЕАД, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), „Монтажи“ ЕАД, експерти и инженери, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Целта е да се минимизира рискът за населението от възможно преливане след пролетното топене на снега и от евентуалните валежи. Набелязан бе ясен план за действие, като до края на другата седмица от Държавната консолидационна компания ще бъде прехвърлен един екземпляр от документацията за ремонта към Министерството на земеделието и храните, който е собственик на язовир „Огоста“.

До 1 месец трябва бъде обявена и обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Има изготвен проект и разрешение за строеж, стана ясно още на срещата.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за осигуряване на частичен финансов ресурс за ремонта на язовира, като по предварителни разчети ще са необходими около 10 млн. лева.

„След извършена проверка бе установено, че разрешителното за строеж на язовир „Огоста“ изтича през април 2025 г. Необходимо е бързо да задвижим документално процедурата между институциите, така че да имаме ясен план за ремонта на язовира“, посочи икономическият министър Богдан Богданов. През годините ремонтът на този язовир не е бил сред държавните приоритети, но парите са изхарчени, посочи и министърът на земеделието Кирил Вътев. По неговите думи са необходими спешни действия, така че да бъде намален рискът от възможни аварийни ситуации.

Акцент по време на срещата бе поставен и върху определянето на потребителите, които ще използват водите на язовира. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена на „Огоста“. Това е втората среща, която се провежда по темата в Министерството на икономиката и индустрията.

От ведомството припомнят, че преди месец експертите набелязаха конкретни стъпки при ремонта. Началото трябва да започне с ремонт на водния откос на стената. Сред другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН.

Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“
2090
 

Последни материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Повишено търсене на слънчоглед
Седмичен обзор на Софийска стокова борса 23 - 27 април
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
Свързани материали
Виж
Спецчасти и ИАРА задържаха рецидивисти браконери на язовир „Огоста“
Мащабен проект в Северозападна България
Германци ще инвестират 1 милиард евро в соларен парк край язовир „Огоста”
Според разпоредбите хванатите риби трябва да бъдат върнати във водата
Съставиха актове на бракониери по Огоста за задържана уловена пъстърва
Конфискуваха 700 метра хрилни мрежи от водите на язовир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини