Начало » Пазари » Зърно
07.03.2024 г.

Пшеницата продължава да поевтинява на търговете в Средиземноморието

Родното зърно може да е сред победителите в Алжир, но пак не успя в Йордания
Пшеницата продължава да поевтинява на търговете в Средиземноморието

Според предварителни данни държавната Алжирска конфедеративна служба по зърното (OAIC) е закупила на международен търг около 600 хил. тона мека пшеница, съобщи електронното издание АПК-Информ, като се позова на свои източници сред участниците на пазара. Според тях цената, на която е закупена пшеницата, се намира в тесния диапазон 227,75-228 долара за тон C&F. За сравнение – на последния търг за внос на пшеница в Алжир, проведен преди месец и половина, бе договорена доставката на същото количество, но на цени между 272 и 273 долара за тон C&F, а на търга в Тайланд преди по-малко от седмица фуражна пшеница ба закупена за 248,50 долара за тон C&F.

Според източници н изданието първоначално на търга за дакупени 900 хил. тона пшеница за 265,5 долара за тон C&F, но цените очевидно са били понижени при допълнителни преговори. Участници на пазара очакват пшеницата да бъде с произход от Черноморския регион.

Според условията на настоящата тръжна процедура доставката на пшеницата трябва да бъде осъществена в пристанищата на Алжир между 1 и 15 юни и между 16 и 30 юни или месец по-рано, ако зърното е с произход от Южна Америка.

Необходимо е да припомним, че Алжир не публикува официални резултати от търговете за покупка на зърно и информацията за цените и количествата се получава по неформални канали главно от участниците в тръжните процедури.

Междувременно министерството на промишлеността и търговията на Йордания закупи за пореден път само 60 хил. тона хлебна пшеница с произволен произход от планираните 120 хил., съобщиха европейски търговци. Победител в тръжната процедура е компанията Grainflower, която ще достави зърното в пристанището Акаба между 1 и 15 юли за 236 долара за тон C&F. За сравнение - на последния търг за внос на пшеница в Йордания, проведен само преди седмица, бяха закупени отново 60 хил. тона за 240 долара за тон C&F.. 

Още 6 комании подадоха оферти за участие в търга, но те не бяха удовлетворени. Най-близки до печелившата оферта бяха тези на компаниите Ameropa и CHS, съответно с 243 и 243,75 долара за тон C&F. Следват предложенията на Al Dahra от 248 долара, българската пшеница на Buildcom от 248,77 долара и The Andersons от 249 долара за тон. Най-скъпото предложение бе на Farm Sense от 248 долара за тон C&F.

В Южна Корея пък компанията Major Feedmill Group (MFG) успя да договори чрез частно споразумение без търг 60 хил. тона фуражна пшеница, съобщиха участници на пазара. Зърнената култура е закупена от компанията ADM за 246 долара за тон C&F плюс 1,5 долара за допулнително разтоварване в пристанище на страната с доставка през юли. За сравнение – преди близо 2 седмици местни мелничари договориха на търг  доставката през май и юни на 172 300 тона пшеница на цени между 231,48 и 290,27 долара за тон FOB в зависимост от качеството на зърнената култура с произход от САЩ, Канада и Австралия.

Пшеницата продължава да поевтинява на търговете в Средиземноморието
2965
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Липсва обаче информация за закупените количества
Пшеницата поскъпна на търга в Алжир над 240 долара за тон
Отново обаче липсва информация за закупените количества
Царевицата стабилизира цената си на търга в Алжир
Българско зърно е сред вероятните победители в Алжир
Пшеницата поевтиня на търговете в Алжир и Тунис и поскъпна в Египет
Алжир договори 80 000 тона фуражна царевица от Аржентина
Йордания пак закупи само половината от планирания фуражен ечемик
Алжир може да бъде врата към Африка за българските земеделски стоки
Йордания обяви нов търг за внос на 120 000 тона
Алжир закупи поне половин милион тона мека пшеница, Тунис – 100 000 тона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини