За получаване на по-ранна реколта отглеждаме зеленчуците в закрити съоръжения, но съвместяването на повече култури в една оранжерия може да създаде много проблеми. Добре известно е, че изискванията им към условията са различни и по-изгодно е да ги отглеждаме поотделно. За тази цел не е необходимо за всяка култура да поддържаме съоръжение, а да ги съвместяваме според потребностите им, които трябва да познаваме добре.
Специалистите съветват оранжерията да се раздели с помощта на полиетиленова преграда. Ако във всяка половина направим по две отделни лехи, тогава ще се получи четиристепенно сеитбообращение. Така можем да вземем предвид всички изисквания на зеленчуковите култури и да ги отглеждаме правилно.
Не всички култури имат изискването да се отглеждат поотделно. Известно е, че краставиците и пиперът могат да се съвместяват, като се отглеждат на отделни лехи. Краставиците обичат висока влажност, топлина, понасят застоял въздух, както и внасянето на органични торове. Пиперът също се справя добре с топлината и повишената влажност, но ако прекалим, тогава цветовете и завръзите ще започнат да падат. Това може да бъде сигурен знак, че е налично преполиване, което води до този проблем. Оранжерията трябва да се проветрява периодично, но да не се създава силно течение.
Доматите са относително устойчива на суша култура. Преовлажняването води до поява на фитофтора и други гъбични заболявания. При много висока влажност възниква още един проблем – пренасянето на полен (прашец) от тичинките към плодниците се затруднява и цветовете остават неопрашени и реколтата намалява. Нещо подобно се наблюдава и при температури над 30 градуса по Целзий, при което прашецът остава стерилен.
Ако засушаванията се редуват с обилно поливане, тогава доматите започват да се напукват. Те, за разлика от краставиците, се нуждаят от постоянно проветряване на оранжерията.
Доматите и патладжанът са отлични съседи и можем да ги засаждаме заедно в един сектор на съоръжението. Агротехнологията на патладжана е близка и с тази на пипера, но можем да го поливаме по-рядко и обилно – точно както и доматите.
Едно от най-важните условия при оранжерийно отглеждане на зеленчуци е: да не ги смесваме в една и съща леха. Това ще позволи да прилагаме по подходящ начин правилата на сеитбооборота, на агротехнологиите и да получаваме добра реколта.