Начало » Новини » Страната
22.02.2024 г.

МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури

МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури

Трябва да използваме потенциала на науката в търсене на решения на проблемите от климатичните промени. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил  Вътев, който откри конференцията „Климатичните промени – възможности за преход към устойчива продоволствена сигурност и опазване на околната среда“, организирана в рамките на Международното изложение Агра 2024 в Пловдив.

Свидетели сме на реалното отражение на климатичните промени върху селското и горското стопанство, посочи министър Вътев и допълни, че екипът на МЗХ се фокусира върху напояването и неговото възстановяване в България. Вече се работи на няколко строителни площадки от общо 24 проекта на „Напоителни системи“ за възстановяване на поливните съоръжения. МЗХ работи съвместно с другите институции за облекчаване на сегашния разрешителен режим за използване на сондажи от страна на земеделските производители. С оглед на промените в климата работим и по актуализиране на агроекологичното райониране по култури, каза още министър Вътев.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви, че решението на настоящите предизвикателства е немислимо без подкрепата на науката и иновациите. Тя допълни, че съвместната работа трябва е насочена към решения за чиста околна среда, устойчиво земеделие и горско стопанство.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че когато предприемаме стъпки към климатична неутралност, не трябва да забравяме необходимостта от продоволствена сигурност и ефективно земеделие. Той отбеляза и дългогодишното много добро сътрудничество между БАН и ССА.

Президентът на Световната метеорологична организация д-р Абдула ал Мандус коментира, че метеорологичните данни категорично потвърждават изменението на климата в посока глобална промяна на температурите, което се вижда и при екстремните климатични явления, включително в България. Той подчерта и необходимостта от координация и взаимодействие, за да се противодейства ефективно на това предизвикателство.

Директорът на Националния център по метеорология и сеизмология на Абу Даби Омар ал Йезеди представи опита на ОАЕ за изкуствено създаване на облаци и предизвикване на валежи.

Конференцията е организирана от Министерството на земеделието и храните съвместно със Селскостопанската академия и Българска академия на науките. В нея участваха още заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и Георги Тошев, председателят на ССА проф. Виолета Божанова, учени и представители на неправителствения сектор.

По време на конференцията бяха представени научни изследвания, свързани с изменението на климата и дългосрочни прогнози за изменението на температурите и влиянието им върху стопанската дейност, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
5336
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
За да не получим антиефект
Съвместимост на сидератите със зеленчуците
Според цените на производител
Зърното в Сърбия поевтиня почти наполовина за година
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини