Начало » Новини » Страната
19.02.2024 г.

Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи

Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи

Снимка: Министерски съвет

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви началото на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която ще осигури безпрецедентна подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук.

Програмата бе представена днес в Министерския съвет от премиера Николай Денков, министъра на образованието и науката Галин Цоков, ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, декана на  Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании и инвестиционни фондове, които подкрепят инициативата.

Програмата на INSAIT прехвърля европейския модел за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании. 

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата - с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти.

Зад EXPLORER застават фондация “За пример“, основана от ръководството на SiteGround - българската технологична компания е сред най-големите партньори на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лева, предвидена за развитието на института и работата му; технологичният гигант Amazon Web ServicesMan Group - глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 млрд. долара в AuM; Фондацията Лъчезар Цоцорков; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow - 2 пъти топ 100 AI компания в света. Общо, те даряват над 1 млн. лева за да могат българските деца да останат в България и да се развиват на световно ниво.

„В момента много обещаващи младежи търсят бърза реализация на пазара на труда още в периода на тяхното следване, което ограничава развитието им в сферата на дълбоките технологии. За да изградят следващото поколение технологични лидери, държави като САЩ, Швейцария, Израел и други задържат младите таланти максимално дълго в специални програми в най-силните си университети. Там те трупат както базови знания, като се фокусират върху образованието си, но и ценен опит чрез работата си по приложни проекти и изследвания на световно ниво в дълбоко-технологичната екосистема около университетите. Този тип програми и специалисти играят и ключова роля в развитието на всяка продуктова икономика с огромна добавена стойност.“ – каза проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT.

Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи
2667
 

Последни материали
Виж
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
Свързани материали
Виж
Кандидатстването е до 5 март
Европейската федерация по животновъдство предоставя стипендии за млади учени
Среща със селекционери от Добруджанския институт
Мерки за привличане на млади учени в Селскостопанска академия
Решения на Министерския съвет
Държавата отпуска още 1,5 млн. лв.за стипендии на студенти, докторанти и специализанти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини