Начало » Новини » Страната
09.02.2024 г.

Ясен е индикативният график за плащанията за Кампания 2023 до края на юни

Окончателното плащане за доходите за устойчивост е от 20 април до 10 май
Ясен е индикативният график за плащанията за Кампания 2023  до края на юни

Снимка: sinor.bg

Държавен фонд „Земеделие” е подготвил индикативния график за плащанията за Кампания 2023 г., които ще бъдат преведени на фермерите до края на юни тази година. Това съобщи изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов на земеделски форум в София.

Първото плащане е за преходна национална помощ за тютюнопроизводителите, което ще бъде преведено от 1 до 10 март. От 10 до 31 март е допълнителното преразпределително плащане за устойчивост. В последната десетдневка на месец март до 10 април ще се работи за преразпределително плащане за райони с природни или други специфични ограничения.

Ставките по обвързаната подкрепа за животновъдите, които ще бъдат преведени на 9 февруари

От 20 април до 31 май ще се преведе обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци, като тук забавянето е голямо, тъй като има нови критерии за допустимост за фермерите, затова и проверките за доказване на сертифицираните семена ще отнемат повече време, поясни Тахов. Специалното плащане за култура – Памук“ е предвидено за периода от 20 до 30 април.

Окончателното плащане по основното подпомагане на доходите за устойчивост ще стане от 20 април до 10 май. Средствата по останалите 8 екологични схеми ще бъдат преведени от 1 до 31 май. Тук също администрацията е затруднена заради новите алгоритми, по които се изчисляват тези плащания, затова е необходим по-голям срок за проверка.

Следващите плащания, заложени в Индикативния график, са по осемте екосхеми. Те ще бъдат разплатени в периода от 1 май до 31 май. Това са изцяло нови интервенции, прилагани за първи път в Кампания 2023, с голям обем от допълнителни документи, съобразно разписаните нормативни разпоредби. Изчислението на подпомагането изисква напълно нови алгоритми, съгласно екологичните изискванията на ЕК, в това число и стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС).

От 20 март до 30 април ще се преведат подпомаганията за местните породи и за пасторализма. Останалите 4 подпомагания по агроекологичните плащания ще бъдат преведени между 10 април и 20 май. Хуманното отношение към животните е планирано от 10 май до 30 юни, за биоземеделците средствата ще се преведат между 1 и 31 май, а за зоните в Натура 2000 – от 1 до 30 юни.

Изпълнителният директор на ДФЗ отбеляза, че индикативният график за Кампания 2023 не е окончателен и може да се наложат прекъсвания в момента, в който ведомството бъде готово с помощта за преодоляване на последиците от войната в Украйна.

Земеделските производители ще получат финансовата си подкрепа за Кампания 2023 по всички интервенции със заявени площи, след като ДФЗ направи всички законоустановени административни проверки. Друго важно уточнение, което стопаните трябва да имат предвид, е че всички оторизaции, заложени като срокове в графика, ще бъдат направени в посочените периоди при условие, че в края на месец февруари Министерство на земеделието и храните предостави на ДФЗ окончателни данни за слой „Физически блокове“ и специализиран слой „ПЗП-косене“.

С оглед исканията на земеделските производители за приеми с разширен обем по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна и изплащане на субсидията по нея в същия период до 30.06.2024 г. е възможно Индикативният график да претърпи промени.

Напомняме на кандидатите, заявили субсидии по интервенциите на директните плащания, че Индикативният график е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за предстоящите плащания към тях.

Ясен е индикативният график за плащанията за Кампания 2023  до края на юни
26503
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
Важно!
Фермерите ще калибрират пръскачките си на място в стопанствата
Качен е на страницата на ДФЗ
В индикативния график няма точна дата за плащанията по СЕПП
Първото събитие ще се състои на 14 ноември (вторник) в град Велико Търново
Вижте график на срещите с експерти на МЗХ за условията за кандидатстване по двете отворени процедури от НПВУ
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини