Начало » Новини » Страната
06.02.2024 г.

Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите

Министърът посочи как се работи по законодателните промени, за които настояват фермерите
Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите

От зърнопроизводителите данъчни декларации няма да се очакват. Има съвсем опростен механизъм за деклариране на загубите само с един отчет, справка за приходите и разходите. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на заседание на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите, което се проведе в сградата на МЗХ. Целта на заседанието беше да бъдат представени законодателните промени в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

Министър Вътев изброи проектите на закони и каква работа е свършена досега по тях. Започна със Закона за аграрната камара, който включва Закон за браншовите организации. По него има работна група, която до края на март трябва да представи първите готови текстове. Аграрната камара ще бъде организация на организациите, отбеляза земеделският министър.

Закон за собствеността и ползването на земеделските земи – този законопроект премина през обществено обсъждане в Консултативния съвет по поземлени отношения, изготвени са много детайлни предложения, които са представени на народните представители за обсъждане. Ключов момент е ползването приоритетно на най-близкото пасище до животновъдния обект, който кандидатства за пасища. Местни ЗП с животни и/или плодове и зеленчуци, които кандидатстват за земя и пасище, ще бъдат с приоритет в търговете за земя от общински и държавен поземлен фонд и едва след тях земите ще бъдат пуснати на свободен търг.

Закон за изменение на Закон за храните. Този законопроект вече е представен за съгласуване и урежда промени, които са наложени от законодателството на ЕС.

Закон за подпомагане на земеделските производители – изготвен е проект за обществено обсъждане. „Току-що е пристигнал отговор на ЕК и имаме добри новини, но все още не сме се запознали с него“, каза министър Вътев и допълни: „Имаме нови предложения, които смятаме, че ще удовлетворят земеделските производители. Всички земеделски производители са поканени, да излъчат по един свой представител и утре в 18 ч. да обсъдим новите предложения. Използвам темата, за да кажа, че независимо от това, кой колко е обиден от това, че е бил или не е бил на състоялите се обсъждания, истината е, че първата среща стана по покана на Аграрната камара и Национална асоциацията на зърнопроизводителите. Оттам нататък се породиха следващите срещи и всички, които се включиха по-късно, трябваше да се разберат с инициаторите. Ние не си позволихме да ставаме арбитри на тези отношения, за да не правим разделение.“

Следващият закон, посочи министър Вътев, е Законът за виното и спиртните напитки. Предвижданите промени целят подобряване на правната регулация по отношение на осъществявания контрол в двата сектора, намаляване на административната тежест и облекчаване на регистрационния режим. Документът е на разположение за обществено обсъждане до 15 февруари.

Закон за изменение и допълнение на Закон за арендата – този закон е доста остарял и предстои да бъде изработен законопроект. Това ще бъде ключова точка от заседанието на Консултативния съвет по поземлените отношения, което ще се проведе утре, 7 февруари, от 15 ч. в Министерство на земеделието и храните.

Закон за кооперациите – всъщност ние искаме да направим Закон за кооперативите“, посочи министър Вътев и допълни: „Този законопроект се работи от един от най-добрите експерти по темата в Европа, който е австриец и преподавател в немскоговорящи страни. Той много добре познава българския Закон за кооперациите. Очакваме до края на февруари да предложи изменение в Закона за кооперациите, което ще бъде много по-леко, отколкото ако правим нов Закон за кооперативите. Така че ще има изменение на Закона за кооперациите, което ще включва и Закон за кооперативите.“

Закон за правила на доставка по агрохранителната верига – това е чисто нов закон. По време на приключилото вече обсъждане – вътрешноведомствено и с браншовите организации - по този законопроект са получени многобройни предложения и в идния понеделник той ще бъде отново пуснат за обществено обсъждане.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков съобщи, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Той подчерта, че законопроектите са в напреднал стадий на подготовка. „Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях МЗХ вече работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в Народното събрание максимално бързо“, обясни премиерът.

Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите
5528
 

Последни материали
Виж
За най-тежък коч, най-дълъг косъм, доене и стрижба
Победителите в състезанията на събора на овцевъдите получиха заслужените си награди
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
През първите 41 седмици от настоящия сезон спрямо миналия
Износът на зърно и рапица от Канада се срина с изключение на меката пшеница
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Свързани материали
Виж
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Равносметка
Отчетът на ЕК за селските райони показва слаба активност от страна на България
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Отчет
Девет месеца в агроминистерството решават проблеми, трупани с десетилетия
Няма недостиг на дървесина на българския пазар
Отчет за добитата дървесина от държавните горски предприятия даде заместник-министър Георги Тошев
Така отговори на твърденията на министъра на икономиката
Владимир Русев посочи успехите на „Ел Би Булгарикум” на българския пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини