Начало » Новини » Страната
02.02.2024 г.

Протестите се разделят - на 5-и и на 6 февруари, едните искат оставката на министър Вътев

Може би Законът за браншовите организации стресира част от сектора
Протестите се разделят - на 5-и и на 6 февруари, едните искат оставката на министър Вътев

Един от последните протести през МЗХ в София Снимка: sinor.bg

Късно днес инициативен комитет от 17 браншови организации съобщи, че вместо да се присъединят към протеста на Българската аграрна камара (БАК), който се очаква да бъде насрочен за 6 февруари, ден преди това – на 5 февруари (понеделник), вторите ще организират стачни действия пред ;инистерството на земеделието и храните с искане за оставката на агроминистъра Кирил Вътев.

Исканията на Българската аграрна камара

Припомняме, че представителите на камарата имат законодателни и финансови искания и ако в неделя (на 4 февруари) не получат отговор от премиера за отпускането на 500 млн. лв. компенсации заради сринатия пазар и спада в доходите си, още вчера те обявиха стачна готовност за 6 февруари.

Другите 17 организации обаче смятат, че заради посещението на правителствената делегация в САЩ, което започва от 6 февруари, секторът няма да бъде чут, затова и се вдигат на протест още в понеделник.

В декларацията на инициативния комитет е записано, че „във връзка със задълбочените и нерешени проблеми в последните месеци, които продължават да въздействат негативно върху селското стопанство, изразяваме нашето искане за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев поради неговата категорична неспособност да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната.

Призоваваме всички колеги от различните браншове в селското стопанство - животновъди, зърнопроизводители, оранжерийно производство, плодове и зеленчуци, овощари и други, да се присъединят към ефективните протестни действия, предвидени за понеделник, 5 февруари, с начален час 11 пред вратите на министерството на земеделието.
Основното ни искане е незабавната оставка на министър Кирил Вътев. Съпътствано с това изразяваме искането си за комплексна ревизия на националната земеделска политика, която в момента създава разрушителни последици за фермерите. Част от проблемите, с които министър Вътев категорично не успя да се справи през последните месеци и с това напълно изгуби доверието на бранша, са: н
еадекватната политика, свързана с вноса на земеделски продукти от Украйна; липса на средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г.; намалени ставки на субсидиите; нулева законодателна инициатива; липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните; съзнателно противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните.

Считаме, че е налице неотложна необходимост от промени и реформи в земеделската политика, с които да осигурим устойчиво и успешно бъдеще за селското стопанство в България. С оглед на настоящата ситуация в сектора и невъзможността на министър Вътев да се справи с натрупаните кризи в продължение на месеци считаме, че е наложително друго лице да поеме сектора и незабавно да се заеме с разрешаването на натрупаните проблеми.

В инициативния комитет участват “Обединени български животновъди“ с председател Бойко Синапов; „Съюз на говедовъдите в България“ с председател Димитър Зоров; Национална асоциация на оранжерийните производители с председател Велин Георгиев; „Асоциация на земеделските производители в България“ с председател Венцислав Върбанов; „Асоциация на българските биволовъди“ с председател Мария Степанчева; „Съюз на животновъдите в България“ с председател Пенка Христова; Сдружение “Развъдна асоциация на българските породи говеда – родопско късорого, българско родопско и искърско говедо“ с председател Иван Механджийски; Сдружение „Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България" с председател Цветомир Христов; "Земеделски стопани" с председател Юлия Коюнджийска; Животновъдно сдружение "Старият Балкан" с председател Дарина Шишкова; Сдружение "Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар" с председател Христо Николов; "Развъдна организация за автохтонни породи овце в България" с председател Дарина Шишкова; „Асоциация на млекопреработвателите" с председател Димитър Зоров; „Българска национална организация на зооинжинерите за развъждане на породите селскостопански животни“ с председател Бойко Синапов; „Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон - Смолян" с председател проф. д-р Цонка Оджакова-Копчева; Сдружение "Организация за развъждане на цигайски, романовски и местни породи овце в Република България" с председател Младен Колев и СНЦ "Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце" с председател Димитър Добрев.

Протестите се разделят - на 5-и и на 6 февруари, едните искат оставката на министър Вътев
11155
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини