Начало » Новини » Коментари
29.12.2023 г.

ЕК е посочила 10-те хиляди български парцела, които да бъдат проверени

Мониторинг на площ
ЕК е посочила 10-те хиляди български парцела, които да бъдат проверени

Георги Тошев (вдясно) по време на годишния отчет на кабинета Снимка: МЗХ

Мониторинговите проверки, извършени от фонд „Земеделие” на заявените площи по време на Кампанията за директни плащания 2023 г., са посочени от сателитите на Европейската комисия, през които се наблюдават обработваемите земеделски земи в държавите-членки на Европейския съюз. „Парцелите ни бяха предоставени по линия на автоматизираните системи на мониторинг и анализ на данни”, съобщи за Синор.бг зам. министърът на земеделието и храните Георги Тошев.

В отчета на агроминистерството беше записано, че от 67-те хиляди заявления, подадени през тази година по всички интервенции на Стратегическия план, грешки са открити само за 402 случая, което според експертите е изключително ниско като процент.  В министерството продължават да работят за доразвиване на системата за мониторинг на площ с цел превенция и по-добро управление при оценка на селскостопанските дейности и практики. Още през следващата година в дирекцията за идентификация на земеделските парцели ще бъдат осигурени още 8 свърхпрецизни дронове, с които допълнително ще бъдат извършвани законово необходимите проверки, посочи още зам. министър Тошев. Освен за контрол на данни те ще бъдат използвани и за актуализация на картите.

През следващата година поетапно трябва да бъде усъвършенстван и модулът към Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) с цел сателитно наблюдение на условията за допустимост, които могат да бъдат наблюдавани чрез контрола върху спазването на изискванията за интервенциите на площ.

Ще припомним, че според двугодишната програма на кабинета в областта на земеделието се планира до февруари 2024 г. да бъдат подготвени законодателни и други мерки за постигане на прозрачност и намаляване на обезземляването на реални стопанства, както и приоритизиране на местни постоянно живеещи лица в съответните села и малки общини, четем в програмата. Става въпрос за възможността реалните животновъди да наемат с предимство общинските и държавни пасища, мери и ливади. За целта ще бъде изготвен проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, така че разпределението на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд да преминава на задължителен административен контрол от областния управител.

В програмата на кабинета е записано още, че през март 2024 г. трябва да се внедрят системите за допълнителна идентификация и проследимост на животните чрез електронен или GPS идентификатор, свързан с устройство за събиране и разчитане на информация и софтуери за обработка. Оптимизиране на контрола при различните интервенции за подпомагане на животни. За този период всички животни трябва да  да бъдат идентифицирани с електронен или GPS идентификатор, като бъдат доразработени и системите за контрол.

Кога фермерите коригираха грешки в парцелите си

Целта на правителството е всяка година да се осигурява подкрепа на близо 50 000 земеделски стопани по линия на директните плащания чрез прилагане на система от интервенции по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ). Крайният срок за изпълнението на тази цел е юни 2024 г., когато за първа година ще бъдат преведени средствата за подпомагане на доходите на фермерите по всички интервенции по директни плащания съгласно одобрените условия в Стратегическия план.

В програмата на кабинета е предвидено, че през март 2024 г. в задачите на търговските аташета на България трябва да включи и задължението да привличат стратегически инвеститори за преработка на биологични суровини, за производство и преработка на биологични аквакултури и производство на торове и продукти за растителна защита, разрешени за употреба в биопроизводството. За целта е изпратено аргументирано предложение до Министерството на икономиката и инвестициите за разширяване обхвата на дейността на търговските аташета за привличане на инвестиции в сферата на биологичното производство.

До март следващата година агроминистерството обещава да възложи изготвянето на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието в аспекта на изменение на климата и демографските тенденции, която да включва и актуална агроекологична карта на страната, по която ще се управляват мерките за подкрепа в сектора и опазването на почвеното плодородие - в сътрудничество със Селскостопанската академия. Срокът за изпълнение се смята за изпълнен, ако през март вече има сключен договор с изпълнител за изготвяне на стратегията.

ЕК е посочила 10-те хиляди български парцела, които да бъдат проверени
8222
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини