Начало » Новини » Страната
21.12.2023 г.

Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца

Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца

През 2024 г. екипът на Министерството на земеделието и храните ще работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“, включително по закона за организация на правилата за търговия във веригата на доставка на земеделски и хранителни продукти, закона за браншовите организации, закон за горите и нов закон за хидромелиорациите.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който заедно със заместник-министрите отчете резултатите от свършената работа през последните шест месеца и представи приоритетите на екипа си на пресконференция в МЗХ.

Изпращаме уникална година с успешно проведена кампания по директните плащания, по нови правила и изисквания, които бяха регламентирани с цялостна нормативна уредба, каза министър Вътев. Той припомни, че въпросите в сектора се решават цялостно, като се обхваща агрохранителната верига, в създадените консултативни съвети с участието на браншовите организации и заинтересовани страни, като първият от тях бе по поземлени отношения, които са приоритет за министерството. Предстои създаването на Консултативен съвет по хидромелиорациите, които са от първостепенно значение за цялото ни земеделско производство, съобщи министър Вътев.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева представи 16-то изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и коментира, че в координация с Държавен фонд „Земеделие“ се работи за наваксване и минимизиране на риска от загуба на средства по програмата, като разплащанията са ускорени. Проведен е прием по направлението за технологична и екологична модернизация от Националния план за възстановяване и устойчивост при голям интерес от страна на земеделските производители. Приключва и приемът на проекти за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, като МЗХ и ДФЗ работят интензивно, за да бъдат бързо оценени и договорирани проектите.

Заместник-министър Георгиева припомни, че на 15 декември към ЕК бе изпратен проект на първото изменение на Стратегическия план, базирано на актуализирани анализи за състоянието на сектор „Земеделие“. Предстои да бъде пуснат сайт за Стратегическия план.

За първи път от 35 години се инвестира в инфраструктура за хидромелиорации със сключените 24 договора за 112,32 млн. лв. с изпълнител “Напоителни системи” по ПРСР, посочи заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев. През 2024 г. предстои инвентаризация на поливните площи, която не е правена от 1999 г. Той допълни, че тази година бяха предвидени 16 млн. лв. държавна помощ за напояване, успешно разплатени към земеделските производители. МЗХ подготвя програма за сектора за следващите години, включително законодателни предложения, които да ускорят изграждането на сондажи.

Кампанията за снабдяване на населението с дърва за огрев е подсигурила отоплението на над 185 хиляди домакинства, отчете заместник-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов. От държавните предприятия чрез държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства на физически лица за лични нужди са предоставени над 1 253 000 пространствени куб. м дърва. През второто шестмесечие от инспекторите на Изпълнителната агенция по горите и Регионалните дирекции са извършили над 156 хил. проверки. За този период са съставени 990 констативни протокола и 2 350 акта за установени административни нарушения.

Заместник-министър Маринов припомни участието на лесовъдите в потушаването на горски пожари и в помощ на населението при наводнения. Той съобщи още, че от 2024 г. ще има електронно разрешително за лов. Във връзка с дейността на Агенцията за борба с градушките той информира, че от защитаваните площи с ракетен и самолетен способ само 1% са пострадали от неблагоприятни атмосферни въздействия.

Към средата на декември са договорени 96% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев. Предстои прием на проектни предложения за компенсации на операторите от сектор „Рибарство“ вследствие на войната в Украйна за 2023 г. в размер на близо 12,3 млн. лв.

Във връзка с дейността на Българската агенция по безопасност на храните той информира, че е започнало проектирането и изграждането на нова лаборатория за целите на официалния контрол за изпитвания за пестицидни остатъци на ГКПП „Капитан Андреево“. Лабораторията ще бъде въведена в експлоатация в началото на 2024 г. Оптимизиран е лабораторният капацитет за изследване на проби за остатъци от пестициди, с което е повишен броят на изследваните проби от 50 на 80 за едно денонощие. Увеличен е броят на проверяваните камиони на ГКП „Капитан Андреево“ – от 350 на 500 за 24 часа.

Заместник-министър Стратев съобщи още, че са разработени планове за контрол, надзор и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете и Високопатогенна инфлуенца по птиците. Осигурени са ваксини съгласно Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително и зоонозите, за периода 2022-2024 г.

Заместник-министър Стратев отчете, че разпределеният към декември 2023 г. ресурс по държавни помощи, прилагани от ДФЗ, е в размер над 643 млн. лв. В допълнение по данъчните облекчения са изплатени 100 млн. за намалена акцизна ставка. След предстояща нотификация на помощта за преотстъпване на корпоративен данък се предвиждат до 100 млн. лв. за данъчната 2023 г. Разработени са и са нотифицирани 10 нови схеми за държавни помощи: за периода юни-декември 2023 г.

По схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 г. са изплатени 426 млн. лв. Удължен е срокът ѝ на прилагане до 30.06.2024 г. и е увеличен максималният размер от 250 000 евро на 280 000 евро.

Осигурен е ресурс и са разплатени 21 568 331 лв. държавна помощ на 786 земеделски стопани за компенсиране на 100% пропаднали площи след природни бедствия (настъпили до 31.07.2023 г.). Осигурен бе допълнителен ресурс за помощ de minimis в общ размер на 47,5 млн. лв. за земеделските стопани в сектори „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев представи равносметката за Кампания 2023 за директните плащания. Той посочи, че бе подготвен законодателен пакет за Стратегическия план, а в кампанията над 60 000 земеделски стопани подадоха заявления за подпомагане. Бяха одобрени на условия за прилагане на стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), Наръчник и Методика за прилагането им. Чрез дигитализация на процесите земеделските производители могат бързо и сигурно да подават заявките си и да се намали административната тежест, заяви заместник-министър Йоцев, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
2954
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Рискът от загуба на средства е бил 120 млн. евро
Министър Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.
Предстоят разговори за разпределяне на финансирането
Средствата за селското стопанство през 2024 година са с 500 милиона лева повече
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
И увеличеният таван по de minimis също ще бъде по сметките до края на декември
Тахов: Превеждаме 16 милиона лева за напояване до края на ноември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини