Начало » Новини » Света
20.11.2023 г.

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури

Украинската асоциация на зърнопроизводителите е обезпокоена от намеренията на Украинските държавни железници да увеличи тарифите за железопътен превоз на товари с 20 % през 2024 година, както и от изкуственото увеличаване на разходите за използване на товарни вагони. Украинската асоциация на зърнопроизводителите  твърди, че тези стъпки ще увеличат разходите за логистика на земеделските стопани, които и без това поглъщат лъвския пай от експортната цена на зърното и правят отглеждането му нерентабилно.

В момент, когато износът на зърно и маслодайни култури е значително ограничен поради войната и скъпата логистика (високи транспортни тарифи и застраховки поради военните рискове), фермерите всъщност продължават да работят на загуба и през тази година. Според проучването "УКРАЙНА: Влиянието на войната върху рентабилността на селското стопанство", проведено от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна с подкрепата на Глобалния фонд за намаляване на риска от бедствия и възстановяване (ГФРПБ), 5 от 6 основни зърнени и маслодайни култури са нерентабилни за украинските фермери през тази година.

Експертите изчисляват, че загубите в селското стопанство, дължащи се на намаленото производство, блокадата на пристанищата и по-високите цени на суровините, надхвърлят 25 млрд. долара. В същото време загубите от неприбраните култури се оценяват на над 10 млрд. долара. В резултат на военната агресия на Руската федерация Украйна е загубила около 25-30% от посевните си площи, което вече е довело до значителен спад в производството на зърно.

Увеличаването на железопътните тарифи за превоз на товари и повишаването на разходите за използване на вагони ще доведат до още по-големи загуби за земеделските стопани и те ще намалят площите със зърнени култури за реколтата през 2024 г. Като се има предвид, че износът на зърнени и маслодайни култури е един от основните източници на валутни приходи за страната, намаляването на площите с тези култури автоматично означава спад в износа и валутните приходи твърдят от Украинската асоциация на зърнопроизводителите. Намаляването на производството, а оттам и на износа на зърнени и маслодайни култури, ще доведе до спад в товарните превози и приходите на Украинските държавни железници. По този начин увеличението на тарифите ще доведе до отрицателен резултат за самите железници.

В контекста на войната и заплахата от намаляване на финансовата помощ за бюджета на Украйна от страна на нейните партньори това ще има катастрофални последици за цялата икономика. Увеличаването на митата ще ускори инфлацията, а намаляването на валутните приходи ще доведе до по-нататъшна девалвация на гривната и ще окаже допълнителен натиск върху темпа на инфлация. В резултат на това цялата икономика и потребителите в Украйна ще пострадат от решението на Украинските държавни железници да увеличи тарифите за превоз на товари.

УГА призовава правителството и Украинските държавни железници да започнат диалог с бизнеса и да намерят взаимно приемливи решения, по-специално със селскостопанския сектор, който продължава да понася основната тежест, тъй като плаща значително по-високи тарифи за железопътен превоз на товари в сравнение с други стокови групи.

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури
3143
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Доналд Тръмп иска да „направи американското земеделие отново велико“
Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
Слабата тазгодишна реколта обаче ще го натисне доста повече
Износът на мека пшеница от Франция намаля леко през миналия сезон
Очаква се стабилно производство на маслодайни култури и ръст при протеиновите
Копа Коджека прогнозира спад от 4,7 на сто в реколтата от зърно в ЕС
Украйна е завзела чуждестранен товарен кораб, капитана е задържан за износ на „заграбено“ зърно
За втора поредна година се очертават сериозни загуби въпреки отличното качество
Зърнопроизводители от Южна България отчитат слаба реколта от пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини