Начало » Новини » Света
20.11.2023 г.

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури

Украинската асоциация на зърнопроизводителите е обезпокоена от намеренията на Украинските държавни железници да увеличи тарифите за железопътен превоз на товари с 20 % през 2024 година, както и от изкуственото увеличаване на разходите за използване на товарни вагони. Украинската асоциация на зърнопроизводителите  твърди, че тези стъпки ще увеличат разходите за логистика на земеделските стопани, които и без това поглъщат лъвския пай от експортната цена на зърното и правят отглеждането му нерентабилно.

В момент, когато износът на зърно и маслодайни култури е значително ограничен поради войната и скъпата логистика (високи транспортни тарифи и застраховки поради военните рискове), фермерите всъщност продължават да работят на загуба и през тази година. Според проучването "УКРАЙНА: Влиянието на войната върху рентабилността на селското стопанство", проведено от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна с подкрепата на Глобалния фонд за намаляване на риска от бедствия и възстановяване (ГФРПБ), 5 от 6 основни зърнени и маслодайни култури са нерентабилни за украинските фермери през тази година.

Експертите изчисляват, че загубите в селското стопанство, дължащи се на намаленото производство, блокадата на пристанищата и по-високите цени на суровините, надхвърлят 25 млрд. долара. В същото време загубите от неприбраните култури се оценяват на над 10 млрд. долара. В резултат на военната агресия на Руската федерация Украйна е загубила около 25-30% от посевните си площи, което вече е довело до значителен спад в производството на зърно.

Увеличаването на железопътните тарифи за превоз на товари и повишаването на разходите за използване на вагони ще доведат до още по-големи загуби за земеделските стопани и те ще намалят площите със зърнени култури за реколтата през 2024 г. Като се има предвид, че износът на зърнени и маслодайни култури е един от основните източници на валутни приходи за страната, намаляването на площите с тези култури автоматично означава спад в износа и валутните приходи твърдят от Украинската асоциация на зърнопроизводителите. Намаляването на производството, а оттам и на износа на зърнени и маслодайни култури, ще доведе до спад в товарните превози и приходите на Украинските държавни железници. По този начин увеличението на тарифите ще доведе до отрицателен резултат за самите железници.

В контекста на войната и заплахата от намаляване на финансовата помощ за бюджета на Украйна от страна на нейните партньори това ще има катастрофални последици за цялата икономика. Увеличаването на митата ще ускори инфлацията, а намаляването на валутните приходи ще доведе до по-нататъшна девалвация на гривната и ще окаже допълнителен натиск върху темпа на инфлация. В резултат на това цялата икономика и потребителите в Украйна ще пострадат от решението на Украинските държавни железници да увеличи тарифите за превоз на товари.

УГА призовава правителството и Украинските държавни железници да започнат диалог с бизнеса и да намерят взаимно приемливи решения, по-специално със селскостопанския сектор, който продължава да понася основната тежест, тъй като плаща значително по-високи тарифи за железопътен превоз на товари в сравнение с други стокови групи.

Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури
2776
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини