Изключително влажната пролет, последвана от летните горещини през тази година са довели до силно намаление не само в размера на площите, засадени със зеленчуци, но и в получените добиви. Това се вижда от обявените данни на Министерството на земеделието и храните, които отчитат крайните добиви при основните зеленчукови култури към 9 ноември т.г.
Единствено при отглежданите на открито домати има лек ръст в реколтата от 12%, като данните са сравнени със същия период на миналата година. Ако в началото на ноември 2022 г. са прибрани 44 488 т домати, то тази година количествата са 49 836 т. От декар през миналата година са обирани по 1 996 кг зеленчук, докато тази година количествата нарастват до 2 320 кг благодарение на по-високия среден добив от единица площ, съобщават от агроминистерството. Добрите резултати са получени въпреки, че тази година засадените с домати площи са 21 480 декара, при 22 290 дка през миналата година.
Увеличение в добивите и в общото производство се наблюдава и при оранжерийните домати. Площите през 2023 г. са увеличени на 5 320 дка, при 4 740 дка през миналата година. Това води и до ръст от 15,2% в реколтата, достигайки 55 459 т. През миналата година са прибрани 48 128 т оранжерийни домати. Тогава добивите от дка са били са били 10 154 кг, при 10 425 кг през тази година.
При всички останали зеленчуци тази година се отчита сериозно намаление в добивите и реколтата. Най-голямо е при картофите, където засетите площи са със 17,6% по-малко от тези през миналата година. Добивите съответно са намалели с 26,9%, или общо са получени едва 114 826 тона, при 157 050 т през миналия ноември.
Съчетанието от намаление както на площите, така и на средните добиви води до свиване на производството и на пипер (със 7,3%), на зелето (с 15%) и на краставиците в оранжериите. Тази година производството на оранжерийни краставици е било върху 4 230 декара, при 4 610 дка – през миналата година. Общото производство тази година е 50 027 т, при 50 783 т през миналата есен.