Начало » Новини » Страната
19.10.2023 г.

Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото

Фьонът в България
Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото

Тези ветрове влияят и върху топенето на айзбергите Снимка: sinor.bg

След като са почти пред привършване на сеитбата, извършена върху изсъхналата земя, родните земеделци неистово се нуждаят от обилни валежи. Вместо това обаче врмето им предложи само леки преръсвания, затова пък по планините и в Източна България още днес следобяд обещават буреносни ветрове.

Какви са причините все по-често по нашите ширини да вилнеят подобни катаклизми? Отговор на този въпрос дава авторът на “Климатека” Зорница Спасова, която е главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. С малки съкращения ще представим публикацията й за фьоновите ветрове, които имат способност да усилват горещините и понякога са предпоставка за възникването на горски пожари.

Светът изпрати най-горещото си лято от 1940 г., когато е поставено начало на воденето на статистика. Рекордите за горещини през лятото на 2023 г. в Северното полукълбо са били „не просто подобрени, а разбити“, отбелязват изследователи, цитирани от Financial Times. Глобалното затопляне, съчетано с прояви на фьон, може да донесе “невиждани досега горещи вълни”. Сухите, топли и поривисти ветрове бързо изсушават тревите и създават предпоставка за разпалването на горските пожари. Фьонът може да изостри горещите вълни и е вероятно феноменът да става още по-значим през следващите години, тъй като очакваме по-дълги, чести и интензивни горещи вълни поради климатичните промени. Учените откриват “принос” на фьона и в разпадането на част от шелфовите ледници в Антарктика и Гренландия.

Макар октомври вече да е преполовен, след хладното начало на тази седмица и нормални октомврийски температури, през втората половина на седмицата се очаква фьон и у нас. Той ще повиши температурите, които ще “литнат” отново до летни стойности. Очакват се температури с над 15 °C над климатичната норма.

Фьонът е топъл, сух, поривист вятър, който духа по подветрените склонове на планините. В България обикновено е южен вятър, но невинаги посоката му е южна, тъй като от значение са ориентацията на планинската верига и направлението на въздушния поток.

Сушата е пречка за сеитбата тази есен

Поради силата си фьоновите ветрове, за кратко време пречистват замърсителите от приземния въздушен слой, разрушават бързо мощните термични инверсии и по този начин разсейват мъглите, освежават въздуха, размиват облачността над подветрените планински склонове и подножия и обезпечават условия за пряка слънчева радиация. Въпреки това, още преди векове е било забелязано, че те имат пряко негативно влияние върху човека, което им спечелва прозвището „дяволските ветрове“.

Съществуват различни обяснения за въздействието на фьона върху физическото и психично състояние на човека. Те са свързани с рязкото понижение на атмосферното налягане, увеличеното съдържание на въглероден диоксид, влиянието на атмосферното електричество, голямото количество положителни йони, аномалното увеличение на съдържанието на биологично активното вещество серотонин (чието равнище е свързано с някои разстройства на мозъка, например шизофрения и депресия) и др.

Проявите им, особено при метеочувствителни лица, предизвикват различни физиологични и психични реакции – поява на главоболие, чувство на безпокойство, страх, неувереност, депресии, трептене в очите, шум в ушите, сърцебиене, световъртеж. Понижава се способността за концентрация и работоспособността, забележимо се увеличава действието на възбуждащи средства като кафе, никотин и алкохол. Нараства броят на нещастните случаи, престъпенията, оплакванията за неразположения и самоубийствата. От медицинската практика е известно, че през периодите с добре проявени фьонови ветрове, особено при сърдечноболните, хипертониците, астматиците и страдащите от някои други категории заболявания се увеличават случаите на кризи, които понякога имат фатален край. Установено е, че фьоновите оплаквания, наречени от някои автори дори „фьонова болест”, се появяват ден – два преди началото на вятъра и продължават до прекратяването му. Биологичното въздействие на фьона се проявява не само на открито, но и в затворени помещения.

Напоследък, във връзка с увеличената честота и интензивност на горещите вълни през лятото, се заговори и за още един негативен ефект на фьона – способността му да усилва жегите и да създава допълнителна предпоставка за възникването и разпалването на горските пожари.

Според скорошни публикации тази година фьонът се е проявил много пъти по света, включително по време на горещи вълни, когато е повишил температурите до непоносими нива в местните „горещи точки“. В началото на август в Тайван например фьоновите ветрове бяха свързани с жеги от 39℃ в югоизточната част на страната. Същият вид вятър изостри интензивната гореща вълна и във Франция. Феноменът вероятно ще стане още по-значим през следващите години, тъй като „очакваме по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни поради промяната в климата. според Джим Оувърланд, метеоролог в Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), Глобалното затопляне и фьоновите ветрове, които допринасят – всичко това действа заедно и създава гореща вълна, каквато не сте виждали досега“, казва той. Проблемът вече привлича вниманието на учените – така напр. проучване от 2021 г. на изследователи от Университета в Цукуба, Япония (Кусака и колектив) изследва ефекта от внезапно покачване на температурата при южен фьон и връзката му с увеличаване на случаите на топлинен удар сред населението, както и увреждане на оризовите култури в района на Тояма.

Фьоновият ефект може да възникне и на много по-студени места, дори в Антарктика, където може да допринесе за бързия колапс на ледените шелфове. От средата на 60-те години на миналия век се наблюдава бързо регионално лятно затопляне на източното крайбрежие на северния Антарктически полуостров, като температурите близо до повърхността се повишават с повече от 2°C. Това затопляне е допринесло значително за срутването на северните участъци от ледения шелф на Ларсен. Учените търсят обяснение на този феномен и още през 2006 г. екип от изследователи, Маршал и колектив предполагат първи, че фьонът има принос за затоплянето на Антарктическия континент. Изследването на затоплянето на въздуха при проява на фьон в районa на шелфовия ледник “Ларсен Б” установява, че появата на този вятър е един от факторите, допринесли за разрушаването и стопяването на ледника през 2002 г. През 2018 г. вятърът е изтласкал значително количество лед и от бреговете на Гренландия.

Към списъка на вредоносните ефекти от фьона спадат и внезапните наводнения, предизвикани от бързото топене на снежна и ледена покривка. В някои случаи обаче, поради високите температури, не се стига до това – свидетели на вятъра „чинук“ твърдят, че разтопеният сняг се е изпарявал пред очите им.

Фьонът в България е сравнително добре изучен, основно заради големите щети, които нанася с поривите си. Най-съвременна информация дава изследването на синоптика от Националния институт по метеорология и хидрология д-р Красимир Стоев. Той изучава фьона в София за периода 1975 – 2014 г. и установява, че средният годишен брой дни с фьон в столицата е съответно 8.9, 8.1, 8.3 и 4.5 за периодите 1975 – 1984, 1985 – 1994, 1995 – 2004 и 2005 – 2014 г. След 2004 г. e установено намаление на средногодишния брой дни с фьон и намаление на максималния порив на вятъра. Това двукратно намаление на честотата на фьона се обяснява с промените на атмосферната циркулация и промяна в пътя на средиземноморските циклони, които обуславят фьона. Установено е, че средиземноморските циклони се движат по три траектории. Когато през зимата циклоните минават най-често през Унгария, зимите у нас са меки и сравнително сухи и има условия за проява на фьон. Според Стоев, обаче, все по-рядко средиземноморските циклони избират този път. Все пак, необходими са повече наблюдения, за да бъде потвърдена тази тенденция.

В годишното разпределение на фьона се наблюдава максимум през месеците от студеното полугодие – март (56 дни), април (46 дни) и февруари (43 дни). Случаите на фьон през лятото са редки, но все пак възможни. Макар в България вятърът да е типичен за студеното полугодие, е известно, че с него са свързани случаите на много високи максимални температури в страната, като например абсолютният максимум в Садово от 45,2℃ през 1916 г.

От гледна точка на метеорологията фьоновите ветрове се смятат за неблагоприятно климатично явление, например за авиацията. Паднали дървета, скъсани жици, отнесени покриви, опасни падащи предмети, когато задуха – на всичко това са били свидетели неведнъж жителите на София и на населените места, разположени на север от повечето наши планини.

Ако все пак живеете в София и не сте сигурни дали духа фьон, погледнете към Витоша. Ако забележите облак, подобен на шлем, лента или шапка на гъба, вятърът със сигурност е фьон. И тъй като не е сигурно, че наистина като задуха стават чудеса, препоръката ми е да се скриете на безопасно място, да затворите прозорците и укрепите всички предмети навън. А ако е знойно лято – да намерите помещение с климатик, докато горещата вълна, усилена от вятъра, премине.

Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото
4282
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини