Начало » Новини » Коментари
09.10.2023 г.

Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ

Важно!
Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ

sinor.bg

Извън промените в устройствения правилник на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) министърът на земеделието Кирил Вътев предлага към тази служба да бъдат назначени на срочни трудови договори 120 експерти, които изцяло да поемат консултантските услуги за малкия и средния бизнес. Това е записано проектопостановление на Министерския съвет, по което до 6 ноември земеделците могат да дават предложения.

В мотивите се посочва, че те ще поемат онези дейности, които са свързани с експерти услуги, разписани в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г.) плюс мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанство и услуги по заместване в стопанство“ на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 – 2027 г. (СПРЗСР 2023 – 2027 г.). Припомняме, че тези извънщатни бройки съществуваха и през стария програмен период, но те не можеха да бъдат запълнени до 120 души за цялата страна, тъй като парите им за заплати в някои областни служби не достигаха.

Средствата за работна заплата и за осигурителни вноски, както и цялостната издръжка на тези служителите досега се осигуряваха от средства на НССЗ, получени в резултат на изпълняваните дейности по мярка 143 от ПРСР 2007 – 2013 г. и от ПРСР 2014 – 2020 г. (за изработване на проекти) , т.е разходите се финансират за сметка на средства по сметките за средства от Европейския съюз (ЕС).

Правят се промени и в щата на службата

Според новото постановление средствата за работна заплата и за осигурителни вноски, както и цялостната издръжка на служителите ще се осигурят от средства на НССЗ, получени в резултат на изпълняваните дейности по ПРСР 2014 – 2020 г., в т.ч. мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанство и услуги по заместване в стопанство“ и по Стратегическия план, и при спазване на изискванията на съответните мерки от ПРСР 2014 – 2020 г. и интервенции от СПРЗСР 2023 – 2027 г.“, поясняват от агроминистерството.

Средствата за работна заплата и за осигурителни вноски, както и цялостната издръжка на тези служителите досега се осигуряваха от средства на НССЗ, получени в резултат на изпълняваните дейности по мярка 143 от ПРСР 2007 – 2013 г. и от ПРСР 2014 – 2020 г. (за изработване на проекти) , т.е разходите се финансират за сметка на средства по сметките за средства от Европейския съюз (ЕС). Но тези среддства стигаха да бъдат назначени около 60-70 души.

В Стратегическия план обаче, където има интеревнеции за укрепването, развитието и модернизирането на Системата за знания и иновации в селското стопанство, от агроведомството съобщават, че тези до 120 експерти ще бъдат назначени. Припомняме, че голяма част от съветите, които фермерите ще получават, са свързани и със социалната условност - проблематика, която е напълно нова и сложна за бизнеса. Именно затова е важно капацитетът на държавните съветници да бъде достатъчен, така че цялата земеделска общност и малките фермери да получат адекватна информация. Защото във всеки SWOT-анализ като огромен пробем се сочи липсата на информация от страна на държавата към фермерите. Всички очаквахме при този огромен бюджет за консултантски услуги най-после да има средства за повече съветнически услуги.

 

Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ
19209
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Щатът в службата за съвети в земеделието ще се увеличи само с четирима експерти
Важно!
От 20 февруари ще има семинари по ОСП в още 19 града – ето графикът на службата за съвети в земеделието
На 10 ноември, организиран от НССЗ
Онлайн семинар ще представи гръцкия опит за кръговата икономика в земеделието
Предстоящо
На 28 октомври ще има семинар за опасни болести по картофите
НССЗ
На 25 октомври ще има онлайн обучение за витаминозното хранене при овцете
Предстоящо
На 28 октомври очаквайте семинар за блокчейн технологиите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини