Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив извършва проверки във връзка с постъпили сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино, община Карлово в област Пловдив, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. По информация в оплакванията на родителите, сигнализирали в регионалната здравна инспекция и ОДБХ, децата са консумирали храна от заведение за обществено хранене, преди да постъпят в училище. След няколко часа 18 деца са се почувствали зле.
Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив.
Обектът притежава временна регистрация за преместваем обект съгласно Закона за храните за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали вчера сутринта. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.
В хода на проверката не са намерени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.
Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, включително от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта. Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението през последните дни с цел пълна проследимост на храните.
В резултат на проверката в обекта на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията.
Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.