Начало » Новини » Света
19.09.2023 г.

Украйна няма да изнася селскостопанска продукция за Румъния още 30 дни

Елиминират се прекупвачите в търговията с лицензиране само на производители
Украйна няма да изнася селскостопанска продукция за Румъния още 30 дни

Украйна е приела условията на Румъния за вноса на зърнени и маслодайни култури в северната ни съседка в рамките на видеоконферентни преговори вчера вечерта между румънския министър на селското стопанство Флорин Барбу и украинския му колега Микола Солски, съобщи електронното издание Agrointeligenta, като се позова на свои източници сред правителствените кръгове в страната.

Взетите решения са: Румъния ще внася само получили лиценз зърнени култури от Украйна, което означава на практика, че поне през следващите 30 дни търговия няма да може да се осъществява, докато системата за издаването на разрешителните се задейства. След изтичането на този срок лицензираните износители от Украйна ще могат да подават продукцията си само на лицензирани вносители от Румъния, като това могат да бъдат само селскостопански производители или преработващи предприятия в северната ни съседка и при никакви условия – други посредници.

Вчера вечерта около 18 часа Барбу, упълномощен от румънското правителство, е провел среща с фермерски организации по повод решението на Европейската комисия да не удължи срока на действие на забраната за внос от Украйна на 4 селскостопански култури (пшеница, царевица, слънчоглед и рапица) в 5 държави-членки на Европейския съюз (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия). Той е представил на фермерите система, предназначена да предотврати изкривяванията на пазара в Румъния. Системата ще действа на база на разрешителни и ще лицензира вноса на селскостопанска продукция от Украйна само от регистрирани румънски производители и преработващи предприятия, а в никакъв случай – от търговци и други посредници. За да внасят от Украйна, лицензираните производители ще трябва да доказват недостиг на суровина – т. е. необходимостта си да използват продукти с украински произход.

След срещата с фермерите румънският министър е провел видеоконферентната връзка с украинския си колега, на която е представил системата за лицензиране като европейска практика. Според източници на изданието Украйна е приела румънските условия и те ще бъдат закрепени с нормативни актове на ниво държави. Постигнато е споразумение за недопускане на внос на зърнени и маслодайни култури в Румъния за 30 дни, тъй като въвеждането на новата система изисква време, а след това вносът ще става само с разрешителни. Според румънски правителствени източници приемането на нормативен акт повъпроса в Украйн се очаква днес. Лицензирането на румънските вносители пък освен всичко друго ще премахне и спекулативния елемент, тъй като те ще могат да внасят само онова, за което са получили разрешително.

От изданието не уточняват дали остава в сила превозът на украинска селскостопанска продукция през Румъния чрез „коридорите на солидарността”, които осигуряват износ на зърно и маслодайни култури от Украйна за останалите държави-членки на ЕС, както и за трети страни.

Междувременно Украйна подаде искове в Световната търговска организация срещу Полша, Унгария и Словакия, които наложиха ограничения върху вноса на редица селскостопански продукти с украински произход, съобщи първият вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко. Исковете са за провеждане на консултации според Споразумението за правилата и процедурата за разрешаване на спорове.

Украйна няма да изнася селскостопанска продукция за Румъния още 30 дни
6416
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Румънец източи 480 000 евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини