Начало » Новини » Коментари
12.09.2023 г.

Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев

Срещи с бранша
Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев

Земеделците са наясно, че за 4 месеца новата власт не би могла да реагира светкавично Снимка: sinor.bg

В последните два работни дни (на 8 и 11 септември) две от големите браншови организации в селското стопанство – Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара (БАК), отправиха протестни декларации до премиера и министри от кабинета с искане за спешна подкрепа на българското производство. Поводът е крайно тежкото състояние в добивите от всички земеделски култури, резулат от климатичните промени, както и продължаващата криза в животновъдството. Затова и днес екипът на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев ще проведе среща с представители от сектора.

Преди дни Синор.бг публикува исканията на НАЗ, представени в тяхната декларация. Късно вчера с конкретни предложения излезе и ръководството на аграрната камара. В обръщение до министър председателя Николай Денков и министрите на финансите и на зеделието Асен Василев и Кирил Вътев от камарата представиха осем искания за предприемане на необходимите мерки за справяне в условията на криза.

Земеделците настояват да се продължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна и да се въведе вето върху вноса на нерафинирано олио, сухо мляко, плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти от черноморската държава.

Второто искане е до 30 септември държавата да изплати пълния размер от 213 млн. лева компенсации на повишените разходи за производство, последвали от войната в Украйна.

На трето място браншът настоява незабавно да се преведат и 20 млн. лева обезщетения за земеделските производители със 100 % пропаднали площи;

Да се осигурят необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед, както и определянето на конкретни срокове, в които да бъдат изплатени държавните помощи към земеделските производители;

График на изплащане на субсидиите по заявените за подпомагане площи и животни по интервенциите по Стратегическия план по ОСП за кампания 2023;

Да се облекчат условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП, с доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Законодателни инициативи свързани с фундаментални въпроси на земеделското производство като напояването, поземлените отношения, засилването на пазарната позиция на земеделските производители в агрохранителната верига и др.

Да има нов модел на комуникация с държавните институции и в частност с политическото ръководство и администрацията на МЗХ, който да елиминира формалните форми на диалог като т.нар. „консултативни съвети“.

За всички е ясно, че тази власт има тежката задача да обира негативите от крайно лежерното и неефективно управление на служебния кабинет, който в продължение на близо година не въведе и една икономически обоснована мярка, която да предпази българските земеделци от ударите на климатичните промени. Дано след днешната среща с екипа на агроведомството браншовите организации стигнат до взаимноизгодни решения, които да са подкрепени и със съответните финансови възможности на страната.

Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев
10230
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Срещи с бранша
Откриват процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки
Заместник-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващата среща с премиера е в петък
На 8 и 9 февруари фермерските протести продължават – по 4 и 5 часа на ден
Над 90 стопани имаха възможност да зададат въпроси на министър Вътев
Ето как Община Троян стана пример за хранене на децата с продукти собствено производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини