Начало » Новини » Коментари
12.09.2023 г.

Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев

Срещи с бранша
Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев

Земеделците са наясно, че за 4 месеца новата власт не би могла да реагира светкавично Снимка: sinor.bg

В последните два работни дни (на 8 и 11 септември) две от големите браншови организации в селското стопанство – Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара (БАК), отправиха протестни декларации до премиера и министри от кабинета с искане за спешна подкрепа на българското производство. Поводът е крайно тежкото състояние в добивите от всички земеделски култури, резулат от климатичните промени, както и продължаващата криза в животновъдството. Затова и днес екипът на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев ще проведе среща с представители от сектора.

Преди дни Синор.бг публикува исканията на НАЗ, представени в тяхната декларация. Късно вчера с конкретни предложения излезе и ръководството на аграрната камара. В обръщение до министър председателя Николай Денков и министрите на финансите и на зеделието Асен Василев и Кирил Вътев от камарата представиха осем искания за предприемане на необходимите мерки за справяне в условията на криза.

Земеделците настояват да се продължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна и да се въведе вето върху вноса на нерафинирано олио, сухо мляко, плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти от черноморската държава.

Второто искане е до 30 септември държавата да изплати пълния размер от 213 млн. лева компенсации на повишените разходи за производство, последвали от войната в Украйна.

На трето място браншът настоява незабавно да се преведат и 20 млн. лева обезщетения за земеделските производители със 100 % пропаднали площи;

Да се осигурят необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед, както и определянето на конкретни срокове, в които да бъдат изплатени държавните помощи към земеделските производители;

График на изплащане на субсидиите по заявените за подпомагане площи и животни по интервенциите по Стратегическия план по ОСП за кампания 2023;

Да се облекчат условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП, с доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Законодателни инициативи свързани с фундаментални въпроси на земеделското производство като напояването, поземлените отношения, засилването на пазарната позиция на земеделските производители в агрохранителната верига и др.

Да има нов модел на комуникация с държавните институции и в частност с политическото ръководство и администрацията на МЗХ, който да елиминира формалните форми на диалог като т.нар. „консултативни съвети“.

За всички е ясно, че тази власт има тежката задача да обира негативите от крайно лежерното и неефективно управление на служебния кабинет, който в продължение на близо година не въведе и една икономически обоснована мярка, която да предпази българските земеделци от ударите на климатичните промени. Дано след днешната среща с екипа на агроведомството браншовите организации стигнат до взаимноизгодни решения, които да са подкрепени и със съответните финансови възможности на страната.

Браншът - недоволен от властта, насрочена е среща с министър Вътев
10104
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Проучва се от какво е причинено заболяването
Случай на класическа луда крава е регистриран в Шотландия
Сред първите 10 са и шопската и снежанката
Овчарската салата е в челните места на класацията на популярен пътеводител
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на птичи грип и в животновъден обект в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващата среща с премиера е в петък
На 8 и 9 февруари фермерските протести продължават – по 4 и 5 часа на ден
Над 90 стопани имаха възможност да зададат въпроси на министър Вътев
Ето как Община Троян стана пример за хранене на децата с продукти собствено производство
Предстои среща на фермери от област Ловеч с министър Вътев
Мнения
Собствениците на земеделски земи настояват за среща с агроминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини