Начало » Новини » Коментари
30.08.2023 г.

При грешки в плановете за торене и паша фермерите няма да бъдат санкционирани за 2023 г.

Нормативни промени
При грешки в плановете за торене и паша фермерите няма да бъдат санкционирани за 2023 г.

sinor.bg

Поради огромните грешки, допуснати в плановете за паша, зелено торене и др., подадени със заявяването на субсидии през тази година, Министерството на земеделието и храните предлага фермерите да не бъдат орязвани от субсидирането. За целта те ще могат да подадат коригирани планове. Това е записано в проектонаредба, качена за обсъждане на страницата на агроведомството.

Още един проблем при животновъди, кандидатстващи за хуманно отношение

„Предварителната проверка от страна на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция на подадените към заявленията за подпомагане документи по чл. 7, ал. 2, т. 6, 7 и 8 от Наредба 4, а именно плановете за управление на хранителните вещества към екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал - насърчаване на зелено торене и органично наторяване; плановете за паша към екосхема за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи и документите, доказващи, че насаждението е в период на плододаване към интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове, показва, че част от фермерите не са ги приложили към депозираните заявления за подпомагане в определения за целта триседмичен срок - след 21 юли т.г. Той изтече на 14 август 2023г. Липсата на тези документи ще лиши земеделските стопани от възможността да получат подпомагане по посочените интервенции въпреки изпълнението на всички останали критерии за допустимост”, четем в мотивите на наредбата.

Тъй като 2023 г. е първа година на прилагане на интервенциите с тези изисквания, следва да бъде предоставена допълнителна възможност за кандидатите, заявили за подпомагане съответните екосхеми или обвързано подпомагане,  да получат директни плащания за своя принос към околната среда, както и за производството на продукцията на включените във схемата за обвързано подпомагане плодове.

С предложеното допълнение земеделските стопани, които са заявили екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал и екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи, както и интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове по чл. 25, ал. 4 от Наредба № 3 от 2023 г. ще се осигури допълнителна възможност да подадат чрез Системата за подаване на заявления чрез СЕУ плановете и документите по чл. 7, ал. 2, т. 6, 7 и 8 от Наредба № 4 от 2023 г. или да заменят вече подадените планове и документи, в случаите на промяна в обстоятелства и/или последващо установени пропуски след изпращане на горецитираните документи.

В Наредба № 3 от 2023 г., в т. 44 от §1 на допълнителните разпоредби беше дефинирано понятието „органични подобрители на почвата“. Видно от горецитираната дефиниция, "органични подобрители на почвата" са органични подобрители, органични торове, микробиални торове и растителни биостимуланти.

Министерството на земеделието и храните отправи запитване до Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ за възможността за прилагане на органоминерални торове за целите на екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено и огранично торене от Стратегическия план. От институто отговарят с мотивирано становище, че органоминералните торове могат да бъдат използвани и да изпълняват функциите на органични подобрители, когато отговарят на изискванията на чл. 40, ал. 1, т. 2 от Наредба № 3 от 2023 г. Съгласно горепосочената разпоредба, право на подпомагане по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал - насърчаване на зелено торене и органично наторяване, имат земеделски стопани, които прилагат в своите стопанства заедно или поотделно земеделски практики съгласно приложение № 14 от Наредба № 3 от 2023 г. чрез използването на външни органични подобрители на почвата съгласно план за управление на хранителните вещества, изготвен от агроном, по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ и публикуван на интернет страницата на ДФЗ.

С предложената промяна в Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и за реда за налагане на административни санкции обхватът на понятието „органични подобрители“ се разширява, като в определението се включват и органо-минералните торове. По този начин се оптимизират условията за получаване на подпомагане по гореспоменатата екосхема, като се разширява обхватът на приложимите органични подобрители, които могат да се използват за целите на еко схемата, респективно - правилното администриране на тази интервенция за директни плащания, както и осигуряване на ефективен контрол по същата от страна на ДФЗ.

При грешки в плановете за торене и паша фермерите няма да бъдат санкционирани за 2023 г.
14649
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и местно ниво
До 30 септември тече обществено обсъждане на плановете за управление на речните басейни
Правителството прие Плановете за управление на риска от наводнения в четири района за 2022-2027 г.
Подготвяни от МОСВ за периода 2021-2027 година
Фермери искат включване в консултации по актуализация на плановете за риска от наводнения
Среща в МЗХ
Кабинетът е заложил инвентаризация на горите в управленската си програма
Кампания 2023
От НАЗ дават идеята за корекции по три от екосхемите – в периода от 25 септември до 9 октомври
Не са достатъчно привлекателни за фермерите или са трудни за прилагане
Страните от ЕС имат проблеми с екосхемите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини