Начало » Новини » Света
20.08.2023 г.

Екстремното време е „новата норма”

Издани са предупреждения за умерени и силни горещини за третата седмица на август
Екстремното време е „новата норма”

Лятото на крайностите във времето продължава. Юли е най-горещият месец, регистриран някога. Времето с голямо въздействие продължава и през август, коментират от Световната метеорологична организация (СМО).

"Това е новата норма и не е изненада", казва Алваро Силва, експерт по климата към СМО. "Честотата и интензивността на много екстремни явления, като горещините и обилните валежи, се увеличиха през последните десетилетия. Съществува висока степен на увереност, че предизвиканото от човека изменение на климата, причинено от парниковите емисии, е основният фактор", каза той на редовен брифинг за медиите в Женева.

Обявено е бедствено положение в Община Свиленград, заради пожар в Сакар планина

Предупреждения за умерени и силни горещини за третата седмица на август са издадени от няколко национални метеорологични и хидроложки служби в Европа, включително от Франция, Швейцария, Германия, Полша, Хърватия, Италия, Гърция, Унгария, Австрия, Литва.

WMO подчертава необходимостта да се следват авторитетните предупреждения на националните метеорологични и хидроложки служби, за да се запази безопасността.

Според Meteo-France през уикенда на 19-20 август максималните температури могат да достигнат до 40 °C в някои части на Южна Франция. Според нея това ще бъде най-интензивната гореща вълна за лятото на 2023 г. Тази ситуация се дължи на силно високо налягане и субтропичен топъл въздух от Северна Африка.

Meteo-Suisse издаде предупреждения от трето ниво на жълта светлина за по-голямата част от страната, с максимални дневни температури между 33 и 35 °C и високи нощни температури.

На 11 август Мароко постави нов национален температурен рекорд от 50,4 °C в Агадир, където температурите за първи път надхвърлиха 50 °C. Турция отчете нов национален температурен рекорд от 49,5 °C на 15 август, подобрявайки предишния рекорд от 49,1 °C, поставен през юли 2021 г. В много части на Близкия изток също бяха отчетени температури над 50°C.

В Испания, включително Канарските острови, и Португалия също се наблюдаваха екстремни горещини, които подхранваха изключително сериозен риск от пожари. Към 17 август горският пожар в Тенерифе продължава да е извън контрол, като опожарената площ е над 2600 ха, а на някои места хората са евакуирани. Сухи условия, максимални температури над 30 °C, нощни температури над 20 °C, максимални пориви на вятъра над 50 km/h бяха наблюдавани на 16 и 17 в някои метеорологични станции на AEMET на Тенерифе.  

Япония също е засегната от продължителна гореща вълна, като много станции са счупили рекорди, според Японската метеорологична агенция, която едновременно с това издаде предупреждения за проливни дъждове и наводнения, свързани с тайфун.

В Северна Америка сезонът на горските пожари в Канада продължава с рекордни стойности. Към 17 август повече от 600 горски пожара в Канада са извън контрол. Общо има повече от 1 000 активни пожара, включително 265 в Северозападните територии близо до Полярния кръг. Властите издадоха заповед за евакуация на град Йелоукнайф.

Канада издаде предупреждения за горещини в Западна Канада и предупреждения за лошо качество на въздуха. Наблюдавани са някои дневни температурни рекорди, например в Лайтън на 15 август 2023 г. е регистриран нов температурен рекорд за август от 42,2 °C. (Старият рекорд от 40,6 °C е поставен през 1967 г., а рекорди в този район се водят от 1921 г.).

В Съединените щати Националната метеорологична служба на САЩ съобщава, че интензивните горещини ще се натрупат в средата на равнините този петък и ще продължат да се разширяват този уикенд и в началото на следващата седмица, като ще обхванат голяма част от Централните и Югоизточните щати, като се очаква максималната температура да надхвърли 100 °F (38 °C) на много места и да бъдат регистрирани множество дневни температурни рекорди.

Ураганът Хилари

Ураганът "Хилари" се засилва до ураган от категория 4 на 18 август, според Националния център за ураганите на САЩ, който е специализиран метеорологичен център на СМО.

Максималните постоянни ветрове се увеличиха на 18 август до близо 220 км/ч (140 мили/ч), с по-големи пориви. Очаква се бързото усилване да продължи, преди системата да започне да отслабва. Според прогнозата центърът на Хилари ще се приближи до полуостров Баха Калифорния в Мексико през уикенда на 19-20 август.

Ветровете със сила на ураган се разпростират на разстояние до 60 мили (95 км) от центъра, а ветровете със сила на тропическа буря се разпростират на разстояние до 290 мили (465 км).

Очаква се Хилари да предизвика валежи от 3 до 6 инча (152 мм), с изолирани максимални количества до 10 инча (254 мм), в части от полуостров Баха Калифорния до неделя вечер. Възможни са внезапни наводнения, на места значителни. Валежи от 2 до 4 инча, с изолирани количества над 8 инча, ще са възможни в части от Южна Калифорния и Южна Невада.

Екстремното време е „новата норма”
4924
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 5-11 април 2024 година
Влагата в повърхностния почвен слой ще намалява при топлото време без валежи
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини