Начало » Новини » Света
20.07.2023 г.

Руски удари разрушиха зърнени терминали на международни оператори в украински пристанища

Човечеството се оказа заложник на държавата-терорист, шантажираща целия свят с глад
Руски удари разрушиха зърнени терминали на международни оператори в украински пристанища

Ракетни удари, нанесени от Русия по пристанищата Одеса и Черноморск в украинската Одеска област през нощта срещу 19 юли, нанесоха значителни щети на зърнени терминали на международните оператори Kernel и Viterra и на украинската компания CMA CGM Group, както и на пристанищна инфраструктура, съобщиха от министерството по въпросите на възстановяването на Украйна, цитирани от електронното издание АПК-Информ. Нападението бе извършено по инфраструктура, използвана в рамките на Черноморската зърнена инициатива, включително резервоари и кейове на пристанището в Одеса. От Одеската областна държавна администрация уточниха, че атаката е осъществена с 6 ракети „Оникс”, „1-Х-59” и „8-Х-22”, както и с дронове „Шахед-136”. „Руснаците насочиха „Оникси” и „Х-22” към пристанищна и критична инфраструктура. Улучиха зърнен и маслен терминали, повреждайки резервоари и товарно оборудване. Възникна пожар, всички компетентни служби действат за ликвидиране на последиците. Няма информация за пострадали”, обявиха от областната управа веднага след нападението.

Ракетните удари са довели до спиране на дейността на значителна част от инфраструктурата за износ на зърно в пристанището Черноморск, изтъкна украинският министър на селскостопанската политика и храните Микола Солски, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. „Според оценките на специалисти за пълноценното възстановяване на пострадалите през нощта обекти ще е нужна поне година”, посочи Солски.

Той суточни, че в пристанището са били унищожени 60 хил. тона зърно, „което трябваше да бъде натоварено на голям товарен кораб и изпратено през „зърнения коридор” още преди 60 дни”. „Това е терористичен акт не срещу Украйна, а срещу целия свят, чиято продоволствена сигурност отново е застрашена. Човечеството се оказа заложник на държавата-терорист, шантажираща целия свят с глад. Светът трябва да отговори остро и в съответствие с положението”, подчерта министърът.

 „Нападението срещу зърнени терминали е действие на агресия срещу мира. Целта на руските терористи е унищожаването на всички пътища за доставката на зърно на международните пазари. Държавата-терорист воюва не само с Украйна, но и с населението на Африка и Азия, за които това зърно е въпрос на оцеляване. Зърнената и пристанищната инфраструктура трябва да бъдат защитени от света. Това е гаранция на първо място за продоволствената сигурност на света”, категоричен бе на свой ред украинският министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков.

Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли всички кораби, насощващи се към украинските пристанища в акваторията на Черно море, ще бъдат смятани за потенциални превозвачи на стоки с военно предназначение, а държавите, под чийто флаг плават, ще бъдат третирани като включени в конфликта на страната на Украйна. Редица морски райони в северозападните и югоизточните части на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване.

Реакцията на САЩ бе съвсем различна, като управителят на Агенцията за международно развитие на страната (USAID) Самента Пауър осъди решението на Русия да прекрати участието си в инициативата за доставки на зърно през Черно море, която е с решаващо значение за износа на украинска селскостопанска продукция. Пауър обяви, че САЩ ще отпуснат допълнителни 250 млн. долара в подкрепа на селското стопанство в Украйна. По този начин общите инвестиции на САЩ в инициативата AGRI-Ukraine вече достигат 350 млн. долара, отбелязват от USAID.

Агенцията помага на украинските фермери за производството, съхраняването и износа на селскостопанска продукция. Досега тя е привлякла 250 млн. долара частни инвестициив подкрепа на AGRI-Ukraine и търси допълнителни 250 млн. отново от частния сектор, други дарители и фондации. С тях тя ще придължи да развива селскостопанската инфраструктура, включително напоителни системи, зърнени силози, транспортни обекти и пристанищна инфраструктура. USAID ще увеличи и подкрепата за малките и средните селскостопански предпирятия за достъп до финансиране и селскостопански ресурси.

Селското стопанство осигурява 20% от БВП на Украйна, 40% от износа и в него е заета 17% от работната ръка на страната.

Руски удари разрушиха зърнени терминали на международни оператори в украински пристанища
16262
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини