Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
05.07.2023 г.

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород

Проектът на JCB за производство на суперефективни водородни двигатели, с развоен бюджет от над 100 милиона паунда, беше представен във Великобритания в края на месец Май. На специалното събитие, на което присъстваха и аграрни журналисти от България по покана на Оптиком, официален представител на JCB - селскостопански, бяха представени върховите иновации при JCB, които показват посоката за развитие в индустрията.

Двигателят с водородно горене на JCB е решението на компанията за нулеви въглеродни емисии за селскостопанска и строителна техника. Инженерите на компанията са разработили иновационен метод, който извършва водородно смесване под въздушна компресия и запалване чрез искра. Това е първият водороден двигател с вътрешно горене, който се тества в момента при много клиенти и е съвсем близо до серийно производство. Двигателят ще бъде агрегатиран към машини, които се нуждаят от висока мощност.

Видео водороден двигател

Големият въпрос досега по отношение на водородните двигатели е бил - Как ще се зареждат с гориво? JCB разкри на своя тестови полигон по време на събитието, новата собствено проектирана и изработена мобилна система за зареждане, която да отвежда горивото до машините. Устройството разполага с достатъчно водороден газ, за да запълни 16 водородни багер-товарачи и може да се транспортира или върху рамата на модифициран трактор JCB Fastrac, или на ремарке.

Пред нашата камера, Тим Бърнхоуп, изпълнителен директор по иновации и растеж в JCB заяви:

“Ние разработихме най-доброто решение за доставка на водородно гориво на терен. По този начин клиентите ще могат да работят с тежки машини при нулеви въглеродни емисии, голяма икономия и висока ефективност. В контекста на представянето е важно да споменем, че досега ние правихме опити да развиваме производството на водородни клетки, но то се оказа прекалено сложни и скъпи. Затова днес сме горди от това, че разработихме първият в света водороден двигател с вътрешно горене, който е истинска революция за едно по-зелено бъдеще.”

“Зад мен виждате нов модел багер - товарач, който е задвижван от водороден двигател. Това е една наистина фантастична машина, задвижвана от водород.

Водороден двигател

Попитахме г-н Бърнхоуп защо водородният двигател е по-добър от конвенционалните двигатели с дизелово гориво?

Тим Бърнхоуп:

“Най-важното е, че това е двигател с нулеви въглеродни емисии и неговата поддръжка ще е несравнимо по-лека, поради простата причина, че имаме чисто изгаряне, без нищо странично - нулеви вредни емисии, абсолютна чистота! Уникалните горивни свойства на водорода позволяват на водородния двигател да доставя същата мощност, въртящ момент и ефективност, които захранват машините на JCB и до днес, но по начин с нулеви въглеродни емисии.”

JCB

По време на събитието стана ясно, че машините на JCB, които са в по-ниския мощностен диапазон, ще бъдат произвеждани серийно с електрически двигатели, което е по-оптималното и икономично решение за клиентите. Това включва всички мини-багери, компактни багер товарачи, както и телескопичните товарачи Loadall, при които дебютът вече бе направен от електрическия JCB 525-60E Loadall.

Усилията на JCB за намаляване на разхода на гориво водят до това, че машините на JCB днес използват средно 50% по-малко гориво от тези, произведени преди повече от десетилетие - което води до значително намаляване на въглеродния диоксид и спестява на клиентите значителни разходи за гориво.

Повече информация за новите модели JCB - селскостопански и наличието на иновационните машини в България, можете да получите от ОПТИКОМ - официален представител на марката.

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород
8224
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
С карта JCB LiveLink получавате цялостен контрол върху вашите машини
JCB празнува производството на 1000-ния електрически мини багер
С новите Fastrac и Loadall, JCB поставя топ стандарти за качество при тракторите и товарачите (ВИДЕО)
JCB разширява своята гама LOADALL с новия телескопичен товарач 538-70
Водороден двигател на JCB спечели наградата на Кралския автомобилен клуб
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини