Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.06.2023 г.

Преведени са близо 1,7 млн. лв. по програма рибарство 2014-2020

ДФЗ
Преведени са близо 1,7 млн. лв. по програма рибарство 2014-2020

sinor.bg

През май и юни от фонд „Земеделие“ са изплатени 1 692 675,44  лв. за проекти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. В процедурата за “Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност” са преведени 596 463,41 лв. Средствата са като компенсации на собственици на риболовни кораби и рибари, които временно са преустановили риболовни дейности -  за справяне с последиците от пандемията COVID-19, за да покрият икономическите си загуби и да избегнат ситуации на фалит и запазване на работните места в сектор „Рибарство”, съобщиха от фонда.

На бургаската община са преведени 387 229,14 лв. по мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки на територията на МИРГ Бургас - Камено“. Безвъзмездната помощ се отпуска за подобряване на безопасността, условията на труд и социалното приобщаване на рибарите, инвестирали в специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовни дейности - покрита лодкостоянка в акваторията западно от рибарското пристанище (бивша местност Ченгене скеле), с капацитет към момента общо 40 лодки с дължина до 12 м. Създадени са условия за безопасно съхранение на домуващите плавателни съдове на територията на рибарското пристанище, подобряване на функционирането му, безопасността и условията на труд на рибарите при извършване на риболовна дейност.

Други 164 218,90 лв. са преведени на община Поморие по мярка 4 „Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район“ от стратегията на МИРГ „Поморие“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за реконструкция на "Водна кула" и превръщането и в „Арт комплекс – водна кула – музей на рибарството“.

На община Шабла са изплати 149 344,72 лв. по мярка 2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията” от стратегията на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“. Средствата са авансово плащане за инвестиция в рибарското селище в село Крапец. Там ще обособи място за риболовните дейности, тъй като риболовът в това село е традиционен поминък за населението, а за голяма част от него и единствен начин за препитание.

Още 191 519,15 лв. междинни плащания са получили 7 местни инициативни рибарски групи (МИРГ) - за финансиране на текущите разходи на групите за първото тримесечие на 2023 година по мярка 4.2. „Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“ от  Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Фонд „Земеделие“ изплати също 78 933,53 лв., на бенефициент по мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури“ -  за изграждане  на  метална сграда тип хале, върху терен с площ от 7000 кв.м. Една от основните дейности ще бъде доставка и инсталиране на рециркулационна система за интензивно отглеждане на европейски сом, която ще се състои от 18 вани (10 угоителни басейни, 7 отрасни басейна и 1 карантинен басейн) взаимно свързани помежду си.

Преведени са близо 1,7 млн. лв. по програма рибарство 2014-2020
6083
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Неформална среща на Съвета на ЕС
Позиция на България за декарбонизация в рибарския сектор
ИАРА
Важни срещи с бранша от рибарския и преработвателния сектор
Срещи с бранша
Фермите за миди получават 1 млн. лв. по схемата de minimis
Консултативен съвет
През 2022 г. се планира помощ по de minimis за сектор „Рибарство”
Договорите са подписани
Девет рибарски групи получихи 320 хиляди лeва за инвестиции
Фонд „Земеделие”
До 30 ноември се отпускат безлихвените заеми за рибарските общини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини