Начало » Новини » Страната
27.06.2023 г.

Идеи за активно участие на България в големи регионални проекти

Форум
Идеи за активно участие на България в големи регионални проекти

Снимка: Министерство на земеделието

България е заинтересована от реализацията на няколко мащабни регионални проекта, като правителството ще акцентира върху развитието на оста Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. Това съобщиха от пресцентъра на МС, цитирайки изказване на премиера Николай Денков при откриването на четвъртата годишната среща на Софийския икономически форум.

Целта е да се съчетае изграждането на транспортни, енергийни и дигитални магистрали, които имат стратегическо значение и по отношение на източния фланг на НАТО. Голям потенциал има също идеята за свързване на Адриатическо с Черно море от албанското пристанище Дуръс до Бургас и Варна, по която се работи от години, но без особен успех. „Тези проекти имат огромни възможности за развитие, но изискват също така огромни инвестиции и политическа воля от ръководителите на съответните държави“, заяви премиерът Николай Денков.

Икономическата криза от последните години е шанс за региони като Балканския полуостров, който има стратегическо място между Европа и Азияе посочил премиерът. Добавяйки, че България може да предложи не само географски предимства, тъй като през страната ни минава пътят от азиатския континент през Турция към Европа, не само туристически и културни съкровища, които позволяват туризъм през цялата година, но и успешни икономически модели, които могат да бъдат надградени и включени в процеса на регионална кооперация. Като добър пример е дадена „Тракия икономическа зона“, където традициите на България в атомната енергетика се съчетават с успехите на автомобилния клъстер, българските фотоволтаични съоръжения и електрическите велосипеди от най-висок клас.

Министър-председателят посочи обаче две пречки това развитие да бъде реализирано в пълнота у нас – проблемите с върховенството на закона и оттам недостатъчно сигурната икономическа среда, както и недостатъчно ясно аргументираната позиция на България спрямо пълната ѝ интеграция в структурите на Европейския съюз и НАТО. „Тези два проблема трябва да бъдат разглеждани заедно, да се опитаме да ги преодолеем и да продължим твърдо с европейското си развитие“, категоричен беше премиерът. 

Идеи за активно участие на България в големи регионални проекти
3925
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Министерство на земеделието и храните
Горските следят пожара в Гърция за евентуална евакуация на Златоград
През октомври
България ще домакинства среща за транспортен коридор България-Гърция-Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини