Начало » Новини » Страната
22.06.2023 г.

MARS продължи да понижава прогнозите за добивите от зърното и рапицата в ЕС

Заради сушата на северозапад и влагата на юг и югоизток в края на пролетта
MARS продължи да понижава прогнозите за добивите от зърното и рапицата в ЕС

В редовния си месечен отчет за юни анализатори на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) подчертават, че крайностите в метеорологичната обстановка в различни части от територията на Европейския съюз са повлияли зле върху потенциала за добивите от повечето селскостопански култури, съобщи електронното издание АПК-Информ. Сушата в северна и северозападна Европа е увеличила недостига от влага в почвата, въздействайки неблагоприятно върху потенциалните добиви от есенните ип ролетните култури. Същевременно са отчетени прекомерни валежи в части от Италия, Унгария, Хърватия и Словения, довели до заблатяване на нивите и увеличили риска от разпростарнение на болести и вредители по културите. Освен това ниските температури в част от районите на България и Румъния край Дунав са забавили сеитбата и поникването на пролетните култури.

Вземайки предвид неблагоприятното въздействие на метеорологичните условия върху културите, експертите на MARS понижиха прогнозата си за средните добиви от мека пшеница в ЕС през селскостопанския сезон 2023-2024 г. с 1% спрямо досегашното си предвиждане отпреди месец до 5,92 тона от хектар. При положение, че прогнозата им се оправдае, добивите от мека пшеница в ЕС ще надхвърлят с 2% както тези от настоящия сезон, така и средния резултат за последните 5 сезона. При твърдата пшеница очакванията са занижени с 2% спрямо досегашните до 3,4 тона от хектар, задържайки се с 5% над добивите от настоящия сезон, но падайки с 3% под средния показател за последните 5 години.

Прогнозата за засетия през есента ечемик е с 2% надолу спрямо направената през май до 5,91 тона от хектар, изравнявайки се с добивите от настоящия сезон, но запавайки ръст от 2% спрямо средния резултат за последните 5 сезона. Най-силна е корекцията в посока на понижение при пролетния ечемик – с 4% спрямо предвижданията преди месец до 3,73 тона от хектар и ако се оправдае, средните добиви ще останат с по 11% под тези от настоящия сезон и средния показател за последните 5 години.

Единственото изключение от спада в прогнозите за добивите от зърно в ЕС е за царевицата, където е запазено предвиждането на експертите на MARS от май – 7,61 тона от хектар. Ако то се оправдае, средните добиви ще надхвърлят получените през настоящия сезон с 29%, а средния резултат за последните 5 сезона – с 2%.

Колкото до маслодайните култури, отклонението в прогнозите за добивите е смесено. За рапицата предвиждането е занижено с 1% в сравнение с направеното праз май до 3,29 тона от хектар, намалявайки в същата степен спрямо настоящия сезон, но се задържа с 6% над средния резултат за последните 5 сезона. Очакванията при слънчогледа са оставени без промяна в рамките на месеца на ниво от 2,21 тона от хектар, колкото е и средният резултат за последните 5 сезона, но с 18% над добивите от настоящия сезон. Прогнозата за соята пък е увеличена с 1% спрямо майската до 2,89 тона от хектар, надхвърляйки с 29% добивите през настоящия сезон и с 5% средния резултат за последните 5 сезона.

MARS продължи да понижава прогнозите за добивите от зърното и рапицата в ЕС
4088
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини