Начало » Новини » Страната
16.06.2023 г.

Йоханес Хан: Парите за селско стопанство и кохезия ще бъдат запазени

Първа среща на еврокомисаря с българския премиер и заместничката му
Йоханес Хан: Парите за селско стопанство и кохезия ще бъдат запазени

Снимка: Министерски съвет

През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) - документа, който определя горните граници на разходите на Съюза от 2021 до 2027 г. Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия в посока на съкращения, но те няма да засяга средствата, предвидени за Кохезионния фонд и за Общата селскостопанска политика. Това съобщи европейският комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан при днешната си среща с министър-председателя Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи, които нямаше как да бъдат предвидени при нейното приемане през 2020 г. – последиците от пандемията от ковид, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, обясни еврокомисарят.

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. ЕК ще предложи например Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Целта е да се ускори индустриалното и технологично развитие на Европа в сфери с висок потенциал като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова икономика. Очаква се също да се въведе по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие.

Пред комисаря Йоханес Хан премиерът Денков и неговия заместник Габриел посочиха като основен приоритет на правителството присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Подчертани са и усилията на България да отговори на критериите за членство в Еврозоната.

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост българският вицепремиер заяви, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година.

Еврокомисарят Йоханес Хан приветства сформирането на редовно българско правителство с ясна европейска ориентация и обеща подкрепа от ЕК. 

Йоханес Хан: Парите за селско стопанство и кохезия ще бъдат запазени
3423

Последни материали
Виж
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работи с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини