Начало » Пазари » Зърно
07.06.2023 г.

Спад в производството и износа на зърнени храни в Украйна през 2023/24 г.

Спад в производството и износа на зърнени храни в Украйна през 2023/24 г.

В търговските среди с повишено внимание следят перспективите на новата зърнена реколта в Украйна и това е напълно разбираемо предвид силното негативно влияние, което оказа украинския износ върху зърнените пазари и най-вече върху ценовата конюнктура в съседните с Украйна държави.

Първите по-подробни прогнозни данни дават основания за известен оптимизъм в посока  намаление на украинската дъмпингова преса.

Украинската зърнена асоциация (УЗА) прогнозира намаление на производството на зърнени храни и маслодайни семена в Украйна през 2023 г. с 8 на сто в сравнение с текущия сезон – до 68 млн.т. В доклада на УЗА  се посочва, че значително по-малкият обем на бъдещата реколта се дължи както на окупацията на част от територията на Украйна и воденето на военни действия, така и от липсата на достатъчно средства и други ресурси у фермерите, По-специално, според УЗА, ще бъдат засети общо около 19,5 милиона хектара, в сравнение с 25 милиона хектара през предходните години. Разбира се, много зависи от това как ще приключи сеитбената кампания и от по-нататъшните метеорологични условия“, се казва в доклада. Износът от Украйна при такива условия през сезон 2023/24 може да достигне 43,9 милиона тона. Добивът от пшеница в Украйна през 2023 г. вероятно ще спадне до  17,9 милиона тона, главно вследствие на по-малко засетите площи. Износът на пшеница през 2023/24 маркетингова година по данни на УЗА  ще спадне до 15 млн.тона. За сравнение Службата за външните пазари  USDA оценява добива от пшеница в Украйна на 16,5 млн.т, а износа – 10 млн.т (20,9 млн.т и 15,0 млн.т – 2022/23 г.). Прогнозата на Международния съвет по зърното за украинския износ през 2023/24 г. е 11,5 млн.т.

$240 за тон е ценовият лимит при износа на руска пшеница

Според УЗА  производството на царевица в Украйна през новия сезон ще възлезе на  23,3 млн. тона, а износът й – около  19 млн. тона. Прогнозите  на USDA 22,00 и 16,50 млн.т съответно, а Международният съвет по зърното очаква добив от  21 млн.т и 15 млн.т износ (27,0 млн.т и 23,5 - 25,0 млн.т – 2022/23 г.). Прогнозата за добив от ечемик е 4,4 млн. тона, а износът му през 2023/24 г. се оценява от УЗА на около 2 млн. тона.

Важно е да се отбележи, че през 2023/24 МГ Украйна няма да има толкова големи преходни запаси от зърнени и маслодайни семена, както миналата година. Това убеждение изрази първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки по време на Международната зърнена конференция Grain Ukraine.„Миналата година към 1 юли имахме около 22 милиона тона запаси. Тази година ще има 5 милиона тона. Това е нашата средна предвоенна цифра, но трябва да сме сигурни, че ще можем да изнесем обемите от новата реколта, чието прибиране ще започне след няколко седмици” - коментира Т. Висоцки. По време на международния форум висш украински чиновник отново изтъкна, че Украйна настоява за необходимостта от осигуряване на свободно движение на селскостопанските продукти в страните от ЕС „Проблемът с износа на култури като слънчоглед, пшеница, царевица и рапица в някои страни от Европейския съюз обаче може да ограничи достъпа ни до този пазар.“, смята първият заместник-министър и това още веднъж подсказва, че натиска от страна на Киев върху Брюксел за премахване на ограничителен режим ще продължава.

Мая Асенова

Спад в производството и износа на зърнени храни в Украйна през 2023/24 г.
7318
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини