Начало » Новини » Страната
06.06.2023 г.

Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци край Кубрат

Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци край Кубрат

Близо 200 земеделци и представители на семенарската индустрия се събраха на открит Ден на пшеницата в стопанството на “Сортови семена” ЕАД - Разград. По време на събитието, което се проведе за 18 поредна година, беше представена утвърдена и нова селекция пшеница, ечемик, тритикале, ръж и споделен опит за отглеждането им. Земеделците се запознаха с развитието на над 40 различни сорта и хибрида на полето и с приложената агротехника.  

Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” и зърнопроизводител направи обзор на стопанската година. Малко преди финала на вегетация на есенниците и началото на жътвената кампания тя отчете трудна и предизвикателна година за сектор зърнопроизводство и очаквания за добър добив“Започнахме стопанската година с тревога и много от нас все още не сме излезли от предходната стопанска година, защото част от складовете на земеделци и търговци са все още пълни със зърно, а очакваме добра реколта тази година. Подложени сме на тежки удари на пазара и направихме много високи себестойности, така че е редно да се помисли за нивата на рентите.
Тази пролет в полетата си виждаме целия учебник по фитопатология. Вирусните нападения са с размерите на пандемия. При лабораторни проби от наши полета са изолирани ечемичен вджуджаващ вирус, пшеничен вирус, вижда се и нова раса на жълта ръжда, различна от тази през 2014 г. Заради сухата зима, влажната хладна пролет, в полетата си виждаме и учебниците по ентомология, но нямаме и оръжие за борба с много от вредителите - листни въшки, щурци, хоботник. Ливадната пеперуда също вече е в полетата.”  

Мариела Йорданова акцентира и на няколко важни момента при избора на сорт, които стриктно се спазват в стопанството на “Сортови семена”:  “Когато избирате сорт, съобразявайте се с препоръките на селекционера - за сеитбени норми, дати на сеитба, агротехника. Разпределяйте риска! Избирайте ранни, средно ранни, по-късни сортове, защото година с година не си приличат. Сейте сертифицирани семена - това е първата правилна крачка за здрави посеви, които ще са запазени от болести и плевели в началото и ще развият потенциала на генетиката”.

Изборът на сорт, изборът на гъстота и изборът на сроковете на сеитба са от ключово значение при отглеждането на пшеница и ечемик, посочи Димитър Петков, управител на “Агредо” ООД: “Най-добре е винаги да се избират няколко сорта пшеница, но не като при царевицата - да избереш 3 хибрида царевица, и трите от група 380. Добре е да се избират пшеници, които са различни по вегетация и с различно поведение на различен тип почви. Добре е да има много ранна пшеница, средно ранна пшеница, а на места, които задържат повече влага - може да се сложи и малък % средно късна пшеница”.

“Периодът около Димитровден се очертава много добър избор за сеитбата на пшеница и ечемик. Около 15-20 октомври - начало на сеитбата до Димитровден, а след това - сеитба на ечемика. Ако се засее през ноември, ще е още по-добре. В последните 7-8 години времето показа, че дори пшеници, поникнали през януари, имат много добра класоносна пролетна братимост и с добре балансирано торене и растителна защита могат да се получат много добри резултати. В същото време най-ранните септемврийски сеитби все по-рядко изглеждат добре”.

Земеделският производител Хамза Чакър, дългогодишен клиент на “Сортови семена” отглежда 37 хил. дка земя, както и говеда в млечно и месно направление и угояване на телета в района на Кубрат: “За да има успешен земеделски бизнес, едно от условията е да се използват сертифицирани семена. Сортовете също трябва да се прецизират при избора, за да се постигнат високи резултати. Различните години и различните климатични условия предразполагат засяването на различни видове сортове и в тази посока имаме пълно съдействие и препоръки от страна на „Сортови семена”. 

По време на открития Ден на пшеницата беше направено и официалното представяне на новата марка храни на компанията - Ку-Братско. Под този бранд ще се предлагат семейни фермерски продукти от животновъдната ферма на стопанството - овче и козе сирене и мляко.  

В края на събитието по традиция се проведе ритуал за плодородие с наричане и разчупване на питка, както и томбола с награди - семена пшеница и ечемик от портфолиото на „Сортови семена“; козе и овче мляко от новия бранд на компанията Ку-Братско.

Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци край Кубрат
18968
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини